Банковите акции се сринаха след обвиненията в съдействие за пране на пари

Книжата на HSBC и Deutsche Bank губят над 3%

Банковите акции се сринаха след обвиненията в съдействие за пране на пари

Снимка: Pexels

Европейските пазари очаквано реагира силно негативно на скандала с прането на пари в понеделник. Най-потърпевши от новината бяха банковите акции, като най-голямата европейска банка – британската HSBC и немската Deutsche Bank изгубиха по над 3% от стойността си в началото на търговията.

Към 10:20 ч българско време книжата на HSBC на лондонската борса се сринаха с 3.48% - най-ниската им стойност от 1996 г. По-рано акциите на банковия гигант на борсата в Хонг Конг също поставиха антирекорд със срив от 4.4%, като с това достигнаха най-ниското си ниво от 25 г. насам – от 1995 г. В крайна сметка компанията успя да ограничи загубите си и приключи търговията със спад от 2.91%.

Най-голямата европейска банка е във фокуса на пазарите в понеделник след публикувания доклад, в който се твърди, че тя е била сред финансовите институции, допуснали трансфер на „мръсни“ пари за 2 трлн. долара в продължение на две десетилетия.

Освен HSBC останалите големи, обвинени в съдействие за пране на пари, банки са JPMorgan Chase & Co JPM.N, Deutsche Bank AG, Standard Chartered Plc и Bank of New York Mellon Corp.

Според разсекретените документи именно Deutsche Bank е осъществила най-много съмнителни транзакции – около половината от общата сума от 2 трлн. долара, предава DW. Акциите на немската банка на борсата във Франкфурт малко след отварянето на търговията се сринаха с 3.09% - най-ниското им ниво от пролетта на 2020 г.

Европейските индекси като цяло загубиха над 1% още в първите минути на сесията. Немският борсов индекс DAX падна с 1.64%, британският FTSE – с 1.89%, а френският CAC40 – с 1.31%.

Регионалният индекс STOXX 600 падна с 1.44%, а докато банковият подиндекс изгуби около 2.3% от стойността си.

Коментари: 0