Най-големите банки са допуснали трансфер на „мръсни“ пари за 2 трлн. долара

Медийни публикации разкриват, че американски, британски, германски и други банки са позволявали движение на тези средства две десетилетия

Най-големите банки са допуснали трансфер на „мръсни“ пари за 2 трлн. долара

Снимка: Wikimedia

Няколко световни банки са трансферирали в продължение на две десетилетия големи суми пари в нарушение на международните правила съобщава изданието BuzzFeed, позовавайки се на поверителни документи, предоставени от банките на правителството на САЩ. Публикациите в медиите се основават на изтекли доклади за подозрителни дейности (SAR), подадени от банки и други финансови фирми в Мрежата за борба с финансовите престъпления на американското финансово министерство.

Докладите, които според информацията са над 2100, са получени от BuzzFeed и споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) и други медийни организации, пише Reuters.

Като цяло ICIJ съобщи, че файловете съдържат информация за транзакции на стойност над 2 трлн. долара между 1999 и 2017 г., които са били означени от службите за вътрешно съответствие на финансовите институции като подозрителни. Докладите сами по себе си не са непременно доказателство за неправомерни действия и ICIJ съобщи, че изтеклите документи всъщност са само малка част от всички подадени от банките доклади до Министерството на финансите на САЩ.

В документите най-често се появяват пет глобални банки - HSBC Holdings Plc, JPMorgan Chase & Co JPM.N, Deutsche Bank AG, Standard Chartered Plc и Bank of New York Mellon Corp.

Докладите предоставят ключова информация по отношение на глобалните усилия за спиране на прането на пари и други престъпления. Информацията в медиите обрисува картина на система, която е с недостатъчно ресурси и претоварена, което позволява огромно количество незаконни средства да се движат през банковата система.

Всяка финансова институция разполага с максимум 60 дни, за да подаде SAR след датата на първоначално откриване на отчитана транзакция, според Службата на Министерството на финансите по Контрол на валутите. В доклада на ICIJ се казва, че в някои случаи банките не са съобщавали за подозрителни транзакции години, след като са ги обработили.

SAR също така показват, че банките често преместват средства за компании, които са регистрирани в офшорни убежища, като Британските Вирджински острови, и не знаят крайния собственик на сметката, се казва в разследването. Служителите в големите банки често използват търсене с Google, за да научат кой стои зад големите транзакции, се казва в съобщението.

Сред видовете транзакции, подчертани от доклада: средства, обработени от JPMorgan за потенциално корумпирани лица и компании във Венецуела, Украйна и Малайзия; пари от Схема на Понци, движеща се през HSBC; и пари, свързани с украински милиардер, обработени от Deutsche Bank.

„Надявам се тези констатации да стимулират предприемането на спешни действия от страна на политиците за провеждане на необходимите реформи“, заяви Тим Адамс, главен изпълнителен директор на търговската група Институт за международни финанси. „Както се отбелязва в днешните доклади, въздействието на финансовата престъпност се усеща отвъд финансовия сектор - той създава сериозни заплахи за обществото като цяло.“

В изявление пред Reuters HSBC заяви, че „цялата информация, предоставена от ICIJ, е историческа“. Банката заяви, че от 2012 г. „HSBC предприе многогодишно пътуване, за да преработи способността си да се бори с финансовата престъпност в повече от 60 юрисдикции“.

Standard Chartered заяви в изявление пред Reuters: „Ние взимаме нашата отговорност за борбата с финансовата престъпност изключително сериозно и инвестирахме значително в нашите програми за спазване на законодателството.“

BNY Mellon каза, че не може да коментира конкретни SAR. „Ние се съобразяваме изцяло с всички приложими закони и разпоредби и помагаме на властите във важната работа, която вършат“, каза банката.

JPMorgan заяви, че има „хиляди хора и стотици милиони долари, посветени на тази важна работа“. „Играхме водеща роля в реформата срещу изпирането на пари“, се казва в изявление на банката.

В изявление от неделя Deutsche Bank заяви, че ICIJ е „докладвал по редица исторически проблеми“. „Ние сме отделили значителни ресурси за укрепване на нашия контрол и сме много фокусирани върху изпълнението на нашите отговорности и задължения“, каза банката.

Министерството на финансите заяви в изявление на уебсайта си на 1 септември, че е наясно, че различни медии възнамеряват да публикуват поредица от статии, базирани на незаконно разкрити SAR, както и други документи, и заяви, че „неразрешеното разкриване на SAR е престъпление, което може да повлияе на националната сигурност на Съединените щати.“

Представители на Министерството на финансите на САЩ отказаха коментар извън изявлението оттогава.

Коментари: 0