Заведенията в Каталуния отвориха след петседмична блокада

Въпреки облекчаването на мерките в региона, за останалата част от страната продължават да са в сила „строгите ограничения”

Заведенията в Каталуния отвориха след петседмична блокада

Снимка: Pixabay

472 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Баровете и ресторантите в испанския регион Каталуния отново отвориха след петседмична блокада, наложена от правителството в опит да спре разпространението на заразата от коронавирус, пише Reuters. До дългоочакваното отваряне се стигна, след като властите взеха решение поетапно да облекчават мерките, за да не фалират бизнесите.

През тези пет седмици заведенията имаха възможност единствено да правят доставки на храна и напитки, но от бранша споделят, че това не се е отразило добре на бизнеса и са понесли сериозни загуби.

Освен това хората искат баровете да работят. Всеки ден от квартала ме питаха кога ще отварям? С нетърпение всички очаквахме днешния ден”, споделя собственик на квартален ресторант пред Reuters.

Каталуния беше първият испански регион, който затвори изцяло баровете и ресторантите си в средата на октомври и е първият, който ги отваря. Също така регионът отвори отново и театрите, кината, музикалните зали и спортни съоръжения на открито, но при намален капацитет - 50% максимална заетост.

Въпреки разхлабването на мерките в Каталуня, за останалата част от страната „строгите ограничения” остават.  

От ресторантьорския бранш са подготвени, че посещаемостта няма да бъде както преди, но са оптимисти, че рано или късно и това ще се случи.

"Това е много бавен процес, но сме подготвени. Но ако няма туристи продажбите ни падат автоматично наполовина", споделя друг собственик на заведение.

Испания, която има повече от 1,55 милиона случая на COVID-19 - вторият най-висок резултат в Западна Европа след Франция - и 42 619 смъртни слуачя - наложи шестмесечно извънредно положение в края на октомври, като даде на регионите правна подкрепа за налагане на вечерен час и ограничаване на пътуванията.

Новите инфекции, отчетени през последните 14 дни, са паднали до 419 на 100 000 души, а в Каталуния стойностите са стигнали до 390.

Подкрепи Economic.bg