Оксфордският речник не можа да избере дума на 2020 г.

Вместо това има цял доклад, озаглавен „Думи на безпрецедентна година“

Оксфордският речник не можа да избере дума на 2020 г.

Снимка: Pixabay

Оксфордският речник не успя да избере една дума за 2020 г., се казва в доклад, публикуван на уебсайта на речника. Вместо това учени-лингвисти публикуват доклад, който анализира нови явления в езика.

„Английският език, както и всички ние, тази година трябваше да се адаптираме бързо и многократно. Предвид феноменалната широчина на езиковата промяна и развитие през 2020 г., Оксфордският речник стигна до заключението, че тази година не може да бъде отразена точно с една дума“, се казва в доклада.

Оксфордските лексикографи са поставили думи в календара на изходящата година, отбелязвайки най-цитираните, в зависимост от събитието. Списъкът включва „горски пожари“, „импийчмънт“, „коронавирус“ и „COVID-19“, „блокиране“, „социално дистанциране“, движението „Черните животи са важни“ (Black Blacks Matter) и др.

В доклада, озаглавен „Думи на безпрецедентна година“, се казва: "това, което беше наистина безпрецедентно тази година, беше свръхскоростта, с която англоговорящият свят натрупа нов колективен речник, свързан с коронавируса, и колко бързо той се превърна, в много случаи, в основна част от езика“.

В речника през годината се описват най-важните думи през определени месеци, базирани на скокове в употребата им. От „пожари“ през януари, когато Австралия претърпява най-лошия си пожарен сезон, до „оправдателна присъда“ през февруари, когато приключи процесът за импийчмънт на президентът на САЩ Доналд Тръмп.

От март нататък започват да доминират термини, свързани с пандемията на коронавируса, включително „ Covid-19 “, изцяло нова дума, записана за първи път на 11 февруари; „заключване“, „социално дистанциране“ и „отваряне отново“.

Коментари: 0