БДЖ намалява спирките на бързите влакове и удължава някои маршрути

Новият график на железницата за 2021 г. вече е готов и залага на повече бързина

БДЖ намалява спирките на бързите влакове и удължава някои маршрути

Снимка: Economic.bg/Архив

В новия си график за 2021 г. БДЖ ще опита да намали времето за пътуване, като ще удължи маршрутите на някои бързи влакове. За тази цел ще бъде намален броят на спиранията на т. нар. магистрални влакове, които пътуват основно по направленията София-Варна-София и София-Бургас-София.

Целта е пътуването между София и Бургас да не отнема повече от 6 часа, а между столицата и Варна - не повече от 7 часа. Другият амбициозен план на БДЖ е от София до Стара Загора да се стига за по-малко от 4 часа, а до Благоевград за 2 часа.

За да се постигнат тези цели, е необходимо ясно разграничаване между бързите и регионалните влакове, като бързите влакове обслужват единствено големи областни центрове, а регионалните - населените места в самите области. За удовлетворяване на необходимостта от крайградски превози с железопътен транспорт са осигурени пътнически влакове, които да покрият досегашните разписания и спиранията на гарите по маршрута на бързите влакове, уточняват от държавната железница.

Основните промени в графика за движение на влаковете за 2021 г. са свързани с намаляване на времето за пътуване на основни бързи влакове, увеличаване броя на бързите влакове в някои направления и подобряване на връзките с възможност за пътуване в различни региони на страната. Предвидено е движението на 560 влака средно на ден, което ще увеличи обема на превозите с над 1 млн. км.

С новия график е предвидено удължаване на маршрута на бързите влакове „Янтра” с маршрут Горна Оряховица-София-Горна Оряховица до Пловдив и възстановяване на нощните влакове между Русе и Стара Загора. Ще бъдат удължени маршрутите на бързите влакове Плевен-Варна-Плевен, които ще пътуват директно от Враца до Варна и обратно. Ще бъде осигурена и още една възможност за пътуване между Враца и Варна чрез създаване на удобна връзка с нощния влак София-Варна.

Коментари: 0