Баварският бизнес проучва възможности за инвестиции в България

Представители на най-големият индустриален съюз в Германия ще посетят страната ни следващата година

Баварският бизнес проучва възможности за инвестиции в България
Представители на най-големият индустриален съюз в Германия ще посетят страната ни следващата година
Представители на Баварския регионален съюз на германските производители на машини и съоръжения ще дойдат на посещения в България през следващата година, за да проучват възможностите за инвестиции в нашата страна. Това бе договорено по време на среща на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев с изпълнителния директор на Съюза  Елгар Щрауб.

Най-големия индустриален съюз в Германия представлява над 3 200 предимно средни предприятия, произвеждащи инвестиционни стоки. Той представлява общите икономически, технически и научни интереси на машиностроенето, особено по отношение на национални и международни организации, институции и икономически кръгове. В сектора работят над 1 млн. души, а годишният оборот е 220 млрд. евро.

По време на срещата зам.-министър Манолев е представил мерките за насърчаване на инвестициите и е акцентирал върху потенциала, който могат да предложат индустриалните зони на територията на страната. „В България вече има редица представители на баварския и германския бизнес и това е основа, на която трябва да развиваме икономическите си връзки“, подчерта той.

По думите му към момента над 930 баварски фирми с общо 256 представителства и клонове развиват производствена и търговска дейност в България. Сред тях са както международно опериращи енергийни и технологични концерни, водещи автомобилни производители, банкови и застрахователни институции, така и много малки и средни фирми от различни сектори на икономиката.

Една от водещите компании в областта на дигитализацията на автомобилната промишленост в Бавария – Inthech, има интерес да разшири дейността си в Източна Европа. Това стана ясно по време на среща на зам.-министър Манолев с представители на ръководството на предприятието. Към момента те оперират в Румъния като клиентите им са редица водещи производители на автомобили.

По време на срещата е било подчертано, че в България се съсредоточават голям брой компании от този сектор, което превръща страната в атрактивна дестинация за инвестиции. „Правителството има за цел да създаде предпоставки този отрасъл да продължава да расте, в това число и чрез изграждане на инфраструктура, която да отговаря на специализираните нужди на компаниите от автомобилния сектор“, каза Александър Манолев.

По думите му в последните месеци е имал редица срещи с компании от сектора, които планират нова инвестиция или разширяване на съществуваща. „Това ни кара да вярваме, че имаме сериозен потенциал и в бъдеще ще има много добри новини, свързани с него“, посочи икономическият заместник-министър. Той цитира и изследване на Германо-българската индустриално-търговска камара, според което 90% от анкетираните компании биха инвестирали отново в България, ако имат тази възможност.

Коментари: 0