Заведенията настояха за строги санкции срещу нарушителите в бранша

Председателите настояват за наказания срещу нарушителите на противоепидемичните мерки от страна на бранша, констатирани на вчерашната акция

Заведенията настояха за строги санкции срещу нарушителите в бранша

Снимка: Красимир Свраков

1048 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов и председателят на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов настояват за прилагането на най-строгите санкции срещу нарушителите на противоепидемичните мерки от страна на бранша.

До тази позиция на председателите се стигна, след като през вчерашния ден СДВР и РЗИ констатираха редица нарушения при масова проверка за спазването на мерките срещу COVID-19 от столичните заведения. В някои собствениците използваха клиентите за „щит” и възпрепятстваха работата на службите, като не им позволяваха да влязат или директно заключваха вратите и държаха посетителите като заложници. Други нарушения бяха свързани със струпването на хора на едно място и неносенето на маски.

От двете организации изразяват своята подкрепа за действията на органите на реда и РЗИ при извършените от тях проверки и се разграничават от извършителите на нарушения.

Подобно поведение е проява на безотговорност по време на криза и застрашава живота и здравето на хората. Хиляди наши членове, които спазват мерките и търпят сериозни загуби, са възмутени от подобни практики на нелоялна конкуренция и ги осъждат остро", заявяват Алибегов и Коларов.

Те призовават да се започнат масови проверки на партитата, организирани в частни помещения, на които не се спазват никакви мерки.

Без значение кой е организаторът, това е безотговорно поведение, което заобикаля правилата и води единствено до дребно печалбарство в сивия сектор и необоснован риск. За пореден път призоваваме за спазване на всички правила, за да излезем възможно най-бързо от кризата с Covid-19", категорично поясняват председателят на БАЗ и председателят на СЗБ.

Подкрепи Economic.bg