ББР кандидатства за 1.7 млрд. лв. по програмата InvestEU

Банката за развитие ще използва средствата за създаване на гаранционен продукт в подкрепа на малки и средни предприятия

ББР кандидатства за 1.7 млрд. лв. по програмата InvestEU

Снимка: Министерство на икономиката

884 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

ББР ще опита да получи 1.7 млрд. лв. по програмата на Европейския съюз за подкрепа на компаниите при справяне с последиците от коронакризата InvestEU. Българската банка за развитие, чието ново ръководство съдът продължава да не вписва, е заявила официално пред Европейската комисия желанието си за привличане на допълнителни средства за възстановяване и развитие на малкия и средния бизнес в България.

Очаква се окончателното одобрение за включването на ББР в InvestEU да стане през октомври, съобщават от Министерството на икономиката.

В края на май ББР проведе пазарни проучвания сред потенциални финансови посредници и браншови организации. Целта бе да се структурира най-подходящият за българския пазар гаранционен продукт по програмата.

В резултат на одобрението на новите средства от ЕК новият гаранционен продукт на банката ще мобилизира публичен и частен ресурс за осигуряване на достъп до финансиране за малките и средните предприятия в области, които финансовите институции считат за високорискови. Това ще бъде реална възможност за повишаване на конкурентоспособността на фирмите чрез увеличаване капацитета на предприятията в области като цифровизация, иновации, интернационализация и нови устойчиви технологии, смятат от ведомството.

Очаква се да бъдат подкрепени над 3 260 малки и средни български компании и да бъдат създадени най-малко 8 000 работни места, а над 18 000 да бъдат запазени.

Програмата InvestEU ще се прилага за периода 2021 – 2027 г. като основен инструмент на ЕС за инвестиции във възстановяването на икономиките, екологичния напредък и заетостта в Европа. Това е един от механизмите за подкрепа на растежа след COVID кризата и за постигане на целите на ЕС за изграждане на екологична, цифрова и устойчива европейска икономика.

Подкрепи Economic.bg