БДЖ рециклира още 7 пътнически вагона за 3.45 млн. лв.

За Коледа компанията ще разполага с 15 съвременни климатизирани вагона

БДЖ рециклира още 7 пътнически вагона за 3.45 млн. лв.

Снимка: Economic.bg/Архив

Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

„БДЖ – Пътнически превози“ (БЖ-ПП) пусна обществена поръчка за рециклиране на 7 пътнически вагона чрез „договаряне без предварителна показа за участие“. Тя е на стойност 3.45 млн. лв. без ДДС и е делима на седем позиции – за всеки вагон поотделно.

Вагоните са собственост на БДЖ-ПП, но от 11 години са складирани в халетата на фирма „Коловаг“ (бивш Вагоноремонтен завод) в гр. Септември, където останаха недовършени след прекратения предишен договор за рециклиране от 14 април 2009 г. Според жп експерти това са стари спални вагони, произведени в бившата Германска демократична република с талига „Гьорлиц-V“ и внесени у нас в средата на 80-те години на миналия век.

Рециклирането на вагоните означава тяхното 100% обновяване, обясни за Economic.bg вагонен инженер. От стария вагон остава единствено рамата, като всичко останало се заменя с чисто ново оборудване, отговарящо на най-съвременните изисквания.

Тъй като вагоните са в различно техническо състояние – и цената за рециклиране ще е различна за всеки от тях. Най-скъпо ще излезе обновяването на вагоните с номера 625-9 и 581-4, съответно до 631 550 и 629 600 лева. Най-евтино и бързо ще стане рециклирането на вагон №568-1, което трябва да струва на БДЖ-ПП до 354 630 лева.

Пълното рециклиране на седемте вагона трябва да приключи най-късно до 21 декември 2020 година. БДЖ-ПП ще приеме вагоните едва след като извърши пътни и спирачни проби на всеки от тях за сметка на изпълнителя „Коловаг“. Пробите трябва да са минимум 50 км в посока, като при тях вагоните задължително трябва да достигнат скорост от 140 км/час. Гаранционният срок на рециклираните вагони е три години.

Припомняме, че в началото на май БДЖ-ПП обяви друга обществена поръчка чрез „договаряне без предварителна показа за участие“ за рециклиране на други 8 пътнически вагона. Те също са останали от същата прекратена процедура от 14 април 2009 г. във Вагонния завод „Интерком“ в Дряново, като поръчката е на стойност до 4.15 млн. лева. Тези 8 вагона също трябва да бъдат рециклирани и предадени до 21 декември, така че за Коледа БДЖ-ПП ще вози част от пътниците си в 15 модерни климатизирани вагона.

Коментари: 0