„Росатом“, General Electric и Framatome искат заедно да строят АЕЦ „Белене“

Трите компании са подписали споразумение и ще участват заедно в процедурата за избор на стратегически инвеститор

„Росатом“, General Electric и Framatome искат заедно да строят АЕЦ „Белене“
Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Три международни компании от късата листа за реализацията на АЕЦ „Белене“ се обединиха, подписвайки меморандум за сътрудничество. От съобщение на руската „Росатом“ днес става ясно, че споразумение за разбирателство е подписано с френската с Framatome SAS и американската General Electric Steam Power. С подписването на документите трите международни фирми всъщност заявяват, че обединяват усилията си за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“.

За стратегически инвеститор обаче реално може да бъде избрано само руското дружеството, останалите две ще доставят част от технологичното оборудване за проекта. От съобщението става ясно, че „при условие, че руската държавна корпорация „Росатом“ бъде избрана за стратегически инвеститор в проекта въз основа на резултатите от конкурса, General Electric ще се счита за партньор с турбогенераторната инсталация, базирана на технологията Arabelle и оборудването на машинна зала, а Framatome SAS - за партньор с оборудването за Автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) за българската атомна електроцентрала.

Framatome отдавна заяви своите намерения към българския проект като участието и в него ще бъде като доставчик и изпълнител. Фирмата ще опита да осигури финансов ресурс за изпълнение на своя обем дейности и ще осигури свежи пари, с които тези дейността ще се изпълнят. Вложените от френското дружество пари обаче ще трябва да бъдат върнати от бъдещия инвеститор в проекта.

При обявяването на кратката листа за АЕЦ „Белене“ в края на миналата година, енергийният министър Теменужка Петкова коментира, че GE иска да участва в проекта с производство на турбини и друго оборудване като също заявява желание да осигури финансирането за тази част от проекта.

По-рано „Росатом“, Framatome SAS и General Electric влязоха в краткия списък от пет кандидата за осъществяването на проекта АЕЦ „Белене“, заедно с Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation - CNNC) и Корейската хидро-ядрена корпорация (Korea Hydro & Nuclear Power Corporation - KHNP).

„Росатом“ съобщава, че вече успешно си сътрудничи с Framatome SAS и General Electric по международни проекти като АЕЦ „Пакш“-2 в Унгария и АЕЦ „Ханхикиви“-1 във Финландия. С компанията General Electric сътрудничеството се осъществява в рамките на проектите АЕЦ „Аккую“ в Турция и АЕЦ „Дабаа“ в Египет, в които съвместно предприятие на GE и „Росатом“ е доставчик на оборудването за турбинния остров.

За консорциума, който се обединява за втората българска атомна електроцентрала съобщи откъсачно още вчера министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредния си брифинг в централата на ГЕРБ. „Утре ще пуснат съобщение за мощен консорциум – „Дженерал Електрик”, „Росатом” и френска компания за АЕЦ „Белене”. За първи път руската страна разреши „Уестингхаус”да види техните горива какви са, за да има диверсификация в бъдеще”, каза Борисов.

От „Росатом“ добавят, че подписите под меморандумите са сложили Кирил Комаров, първи заместник генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на „Росатом“, Фредерик Лельовр, старши изпълнителен вицепрезидент по регионалните продажби на Framatome SAS и Микаел Керуле, президент на General Electric Steam Power.

„Подписаните меморандуми свидетелстват за постоянно високото ниво на доверие между нашите компании. Уверени сме, че международното сътрудничество на лидерите в атомната индустрия ще помогне за създаване на оптимални финансови и технически условия за реализирането на проекта АЕЦ „Белене“, каза Кирил Комаров.

Коментари: 0