БДЖ ще добави още спални вагони през тази година

През летния сезон ще се добавят още спални вагони, след като те дълги години престояват в депото

БДЖ ще добави още спални вагони през тази година
Автор: Вероника Тонева
През тази година БДЖ ще добави още спални вагони, които най-после ще намерят реализация, след като дълго престояваха в депото. Това заяви в интервю за Economic.bg транспортният министър Росен Желязков.

„През лятото, когато е активният туристически сезон ще се добавят нови спални вагони, а когато туристопотокът е по-малък, вагоните могат да се намалят“, обясни министърът на транспорта.

По думите на Желязков през тази седмица новото ръководство на „Холдинг–БДЖ“ трябва да представи в Транспортна комисия бизнес плана на дружеството за тази година.

Припомняме, че на пресконференция през януари новият шеф на БДЖ Никола Василев, заяви, че наличният подвижен състав ще се ремонтира с цел да се запази и следва амбициозния график на железницата. Така идеята на предишното ръководство за закупуване на 42 нови мотрисни влака, които ще променят облика на БДЖ, остана на много заден план, а към момента дори не се коментира, тъй като една нова обществена поръчка и доставка на нови влакове ще отнеме между 4 и 5 години.

Преди дни от БДЖ обявиха, че за ремонт на влакове са отделени 65 млн. лв. през тази година, като в програмата влиза и ремонтиране на електрическите „Сименси“. От дружеството уточняват, че за подобряване на услугата ще се инвестират общо над 71 млн. лв. капиталови инвестиции. Част от парите за ремонт на локомотиви ще дойдат от неизразходените такива за миналата година.

Очаквайте цялото интервю с министъра на транспорта Росен Желязков в сряда, 20 март. Там транспортният министър разказва пред Economic.bg за наследството, което е получил в министерството, за плановете за развитие на БДЖ и проблемите в сектора.
Коментари: 0