Бензиностанциите печелят 12% на литър бензин

Големите вериги могат да си позволят различни цени по места, каза Андрей Делчев

Бензиностанциите печелят 12% на литър бензин
3995 ~ 2 мин. четене
Печалбата на бензиностанциите у нас е 12% за литър бензин. Това каза Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация. 

Той уточни, че цените на бензина не падат със същото темпо, с което пада петролът, тъй като във всеки литър гориво има малко над 1 лев държавни вземания – акциз и ДДС, които са непроменими. "Има ценова котва, към която сме привързани", поясни Делчев.

Говорителят на КЗК Марио Гаврилов обясни, че не може да се каже дали има картел за цените на горивата, дни след като във Варна цените рязко паднаха в сравнение с останалите градове на страната. Това се случи, след като бензиностанцията на бизнесмена Веселин Марешки свали цената на литър дизел на 1,59 лева, и веднага конкурентни вериги отговориха с цена от 1,58 лева.

Насърчителен знак е, че фирмите, които се конкурират с въпросната бензиностанция, са приближили цените си до нейните. Ако имаше картел, те щяха да заложат по-ниски цени, за да могат да я изтласкат от пазара”, коментира Гаврилов, като допълни, че това не е изолиран случай и подобни бензиностанции има и в София, както и по магистрала „Хемус”.

Според Андрей Делчев случващото се във Варна е логично и става дума за борба за локален пазар. Големите вериги могат да си позволят да заложат една цена на едно място и друга - на друго място, коментира той. 

"Борбата е предизвикана от пазарното поведение на един играч, който ние отказваме да коментираме, защото това си е негова пазарна политика. От поведението на този водач - цените, референдумът, нежеланието да покаже действителните си доставчици, води до извода, че той иска да рекламира целия си бизнес през този евтин пазар. При положение, че имаш един голям бизнес и си търговеца на народа, който снабдява с евтини лекарства, можеш да пуснеш един референдум и една бензиностанция, която да събере медийния шум", изтъкна Делчев.
 
Няма в близка прогноза нещо, което да говори за увеличаване цените на горивата, каза още той.
Подкрепи Economic.bg