Берлускони: Ще бъде полезно, ако цяла Европа разбере, че Русия не е враг

Според него е рисковано Италия да се обяви за отмяна на санкциите на ЕС срещу Русия

Берлускони: Ще бъде полезно, ако цяла Европа разбере, че Русия не е враг

Силвио Берлускони описва политиката си спрямо Русия в случай на евентуална победа на изборите през март 2018 г. в интервю, публикувано в петък от вестник Corriere della Sera .

В отговор на репортерски въпрос за това дали е възможно Италия да предприеме едностранни стъпки за отмяна на санкциите, той заяви: "Мисля, че би било по-полезно и би работило правилно, ако цяла Европа разбере, че Русия не е враг, а потенциален съюзник, и че санкциите са инструмент, който основно вреди на нас, на нашите предприятия и в същото време отчуждава Русия от Европа, което прави диалога по-спорен по-сложени въпроси."

След това обаче бившият премиер каза, че подобна едностранна стъпка на Италия би била травматична. Той припомни, че санкциите на ЕС срещу Русия са подкрепени с единодушие от всички европейски държави и многократно са продължавани от 2014 г. насам.

Формално всяка от страните от ЕС може да блокира следващото им удължаване, но досега нито един европейски лидер не е направил такава стъпка. И дори Силвио Берлускони, известен с топлото си отношение към Москва и лично към руския лидер Владимир Путин, предварително нарече тази стъпка рискована.

Коментари: 0