Без авиация на парада за 9 май в Москва

Лошото време не позволи включването на военно-въздушните сили

Без авиация на парада за 9 май в Москва

Снимка: БТА

Военният парад за Деня на победата - 9 май, на Червения площад в Москва днес нямаше пълен блясък, тъй като премина без участието на въздушните сили. Според официалното съобщение причина за това са неподходящите метеорологични условия.

По план над площада трябваше да преминат 74 летателни машини - хеликоптери и самолети.
Основна атракция трябваше да бъде презареждане с гориво по време на полет. За финал група щурмоваци Су-25 трябваше да изрисуват руския трикольор в небето.

Акцентът на парада днес беше кабриолетът Aurus Senat S600, който ще се използва от руския президент Владимир Путин за официални събития. Погледите събра и машината "Терминатор" - убиецът на танкове, предназначена за зони, в които е използвано ядрено оръжие.

В демонстрацията се включи и новият танк "Армата", смятан от руските експерти за най-добрия в света. Беше показана и десантната "Нива" - новият лек многоцелеви всъдеход на базата на "Лада" 4x4, който е създаден за нуждите на руските Въздушнодесантни сили.

В Москва и още много други градове на Русия днес ще бъде проведена и акцията "Безсмъртен полк". Властите в столицата очакват повече от 700 000 участници.

Шествието отдава почит на ветераните от Втората световна война.

Президентът Владимир Путин също се присъедини към събитието. Той говори пред събралите се хора, поднесе цветя и поздрави ветераните от Отечествената война.

Русия ще продължи да развива своя отбранителен потенциал, но остава отворена за сътрудничество с други страни в борбата с тероризма, екстремизма и неонацизма. Това заяви президентът Владимир Путин в слово пред участниците в парад на Червения площад в Москва по случай Деня на победата, съобщи ТАСС.

Поуките от Великата отечествена война все още са актуални и "колективният отпор срещу носителите на смъртоносни идеи отново има определящо значение", каза Путин. "Призоваваме всички страни да осъзнаят общата ни отговорност за създаване на ефективна, равна за всички система за сигурност", добави руският лидер.

Наш свещен дълг е да защитим истинските герои от Великата отечествена война, при положение че в редица страни "безсрамно лъжат своите деца" за войната,  превръщат в кумири хора, слугували на нацистите и така   извършват "предателство към предците си", заяви президентът на Русия.

Коментари: 0