Без сделка с Лондон загубите за ЕС може да надхвърлят 110 млрд. евро

Най-засегнати държави в Блока ще са Германия и Ирландия

Без сделка с Лондон загубите за ЕС може да надхвърлят 110 млрд. евро
Липата на сделка между Великобритания и Европейския съюз по отношение на Brexit може да коства на останалите 27 държави членки на ЕС над 110 млрд. евро. Това показва проучване на консултантската компания Oxford Economics, цитирано от The Guardian.

При липса на търговска сделка Великобритания ще бъде най-големият губещ заради напускането на единния пазар на ЕС и излизането от митническия съюз, като загубите за икономиката на Обединеното кралство се оценяват на 125 млрд. паунда до 2020 г. Икономиките на държавите от ЕС обаче също ще претърпят големи загуби, тъй като при липса на сделка бъдещите търговски отношения между Острова и ЕС ще се ръководят по правилата на Световната търговска организация, а това означава по-високи разходи и по-бавно движение на стоките.

Анализът показва, че от по-малките обеми на търговията между Блока и Обединеното кралство загубите за държавите членки ще бъдат около 50 млрд. евро. Ако обаче активността на фирмите в Съюза намалее в следствие на горе посочените причини, икономическите загуби се оценяват на 112 млрд. евро.

Германия ще бъде най-потърпевша от шока, който ще се получи по веригата на доставки, тъй като нейните компании произвеждат и доставят около една десета от всички стоки, използвани от европейските фирми в производствените им процеси. При автомобилния сектор делът достига 18%, а най-голяма част от експорта им е в посока Великобритания.

Голям шок ще преживее и Ирландия, поради голямата роля, която Великобритания играе на нейния експортен и импортен пазар.
Коментари: 0