Без споразумение на ОПЕК+ петролът би струвал 10-20 долара

Заради свръхпроизводство ОАЕ ще свие с 30% експорта на нефт през октомври

Без споразумение на ОПЕК+ петролът би струвал 10-20 долара
Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Без споразумение между държавите, членки на разширения картел ОПЕК+, цената на петрола би била между 10 и 20 долара за барел. Това става ясно от изявление на руския енергиен министър Александър Новак пред местните медии на съвещание с правителството на Ханти-Мансийския автономен окръг.

„Ако страните от ОПЕК+ не бяха сключили споразумението за съкращаване добивите на петрол, което влезе в сила от 1 май, то цената на барел в момента би била 10-20 долара вместо 45“ – категоричен е Новак. До пандемията котировките на средносрочните фючърси на северноморския еталон Brent не са падали под 47 долара/барел от юли 2017 г. Сега, според Новак, появяването на ваксини против Covid-19 ще допринесе за по-бързото възстановяване на петролните цени до предпандемичните им нива.

Местните медии отчитат, че добивът на петрол в Русия през август е паднал с 12.8% спрямо същия месец на миналата година – до 41.7 млн. тона.

В същото време от Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха, че ще свият износа на петрол през октомври с 30%. Това стана ясно от съобщение, направено от самия министър на енергетиката на страната Сухейл ал-Мазруи в Twitter. Според него през август ОАЕ са превишили квотата, съгласувана в рамките на ОПЕК+, със 100 хил. барела дневно – до 2.693 млн. барела дневно, което „било предизвикано от повишеното търсене в страната“.

Поради това, сега, според министъра, правителството е предприело мерки за компенсация на това свръхпроизводство. Поради това през октомври националната петролна компания ADNOC ще намали експорта на всички видове нефт с 30 на сто, категоричен е Сухейл ал-Мазруи.

Коментари: 0