Управляващите пооправиха конституцията на Данаил Кирилов

Документът е подписан от 127 народни представители и вече е внесен в деловодството на Народното събрание

Управляващите пооправиха конституцията на Данаил Кирилов

Снимка: Красимир Свраков

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Управляващите от ГЕРБ и „Патриотите“, както и подкрепящите ги от „Воля“ и независимите депутати, общо 127 души, подписаха втори вариант на нова конституция и я внесоха в деловодството на народното събрание. Това стана възможно след вчерашните совалки между отделните партии, след които изненадващо ВМРО и хората на Веселин Марешки промениха позициите си, заявени само няколко часа по-рано, и подкрепиха ГЕРБ в желанието им да се свика Велико Народно събрание, което да промени конституцията на страната.

От внесения днес документ вече се вижда, че има преамбюл, който е копиран от предишния, а също така е взет правилният текст, описващ герба на страната, а не този от 1991 г. Двата гафа на вече подалия оставка министър на правосъдието Данаил Кирилов дадоха основания да се твърди, че от ГЕРБ са направили текстовете набързо, като са копи-пействали и са размествали параграфи, колкото да изглежда, че е нов вариант на конституция. Но в тази бързина са допуснали много грешки.

Също така сега се вижда, че са върнати някои механични размествания на параграфи, които в първия вариант на Данаил Кирилов пращаха правата и задълженията на гражданите далеч назад. Сега те отново са в Глава втора.

Друга промяна във втория вариант на конституцията е, че отпада възможността прокуратурата да предлага промени в законите. Това бе силно критикувано от правните експерти, които твърдяха, че така съдебната власт и основно прокуратурата получават прекомерна власт и се нарушава разделението между властите.

Коментари: 0