Безопасно ли е да се посети Чернобил (снимки)

Тази вечер започва излъчването на нов драматичен сериал на Sky Atlantic/HBO, посветен на случилото се тогава

Безопасно ли е да се посети Чернобил (снимки)

Снимка: Pixabay

Преди повече от 33 години се случи най-голямата ядрена катастрофа в човешката история - избухването на един от реакторите на Чернобилската атомна електроцентрала "Ленин", която се намира край украинския град Припят, близо до белоруската граница и на 104 километра Киев, днешната столица на Украйна. Инцидентът се случва през нощта на 25 срещу 26 април 1986 г., когато експлозия изпраща радиоактивен материал във въздуха.

Тази вечер започва излъчването на нов драматичен сериал на Sky Atlantic/HBO, посветен на случилото се тогава. По този повод "Индипендънт" разкрива всичко, което трябва да знаете за посещението на бившия ядрен обект.

Какво се случва?

Бедствието се случва по време на рутинен тест за безопасност през нощта в ядрен реактор номер четири на атомната електроцентрала.

Екипът на централата умишлено изключва системите за безопасност, за да тества турбината. Реакторът обаче прегрява и предизвиква мощна експлозия, която изпраща потоци радиоактивни материали на два километра в атмосферата на Земята. Изчислено е, че изпратените във въздуха радиоактивни материали са 400 пъти повече, отколкото при атомната бомбардировка, извършена от САЩ срещу японския град Хирошима в края на Втората световна война.

След експлозията 134 военнослужещи са били хоспитализирани с остра лъчева болест, от които 28 пожарникари и служители са починали в седмиците и месеците след експлозията.

Около реактора е определен радиус от 18 мили, известен като зона на изключване, и повече от 100 000 души са евакуирани от района.

Отворен ли е днес Чернобил за туристи?Да. Мястото е отворено за обществеността от 2011 г., когато властите са счели, че вече е безопасно за посещение.

Безопасно ли е да се посети?

Да, ако ползвате специализирани екскурзии и екскурзовод.

"Няколко хиляди души посещават Чернобил всяка година", казва Джъстин Франсис, главен изпълнителен директор на Responsible Travel. "Радиацията, на която сте изложени, е подобна на тази на полет на дълги разстояния. Основната опасност не е радиацията, а опасните сгради, които са били изоставени в продължение на 30 години, а много от тях се разпадат. Затова обикаляйте в групи и спазвайте инструкциите на ръководството", съветва той.

Екскурзоводите винаги носят със себе си Гайгеров брояч, за да измерват радиацията.

Опасно е обаче да останете близо до мястото за по-дълги периоди.Трябва ли туристи да посещават Чернобил?

"Това е невероятно преживяване на много нива и си заслужава посещението", казва Франсис.

Това е мрачно, но също и осветляващо, трогателно, завладяващо преживяване, за да научите истинските истории. Това е и мечта за фотографа. Можете също така да се срещнете със заселници, които са се върнали да живеят в зоната, да чуете техните истории. Не го разглеждайте като туризъм за бедствия, а като начин за разбиране на рисковете от ядрената енергия, казват от туристическия бранш.

Ако искам да посетя, как мога да го направя?Чернобил е на около 100 километра северно от столицата на Украйна, или на два часа път с кола. Така достъпът за туристите от Киев е лесен.

"Повечето екскурзии са еднодневни, но можете да пренощувате в малък хотел в Чернобил, който е напълно безопасен. Това е и най-добрият начин да изживеете пътуването", казва Франсис. "Киев не бива да бъде пропуснат и е добра идея да се комбинира с посещение в Киевския музей на Чернобил, който ви дава фона, особено някои интересни филми, заснети по време на евакуацията", добавя той.

Какво могат да очакват посетителите?Тъй като зоната е била изолирана, това означава почти никаква човешка намеса в продължение на повече от 30 години. Дивата природа около Чернобил процъфтява: посетителите могат да забележат видове като питомни лисици и гигантски сом, както и диви коне, бизони, мечки и вълци, въпреки че те рядко се срещат.

Франсис добавя: „Наоколо има и много интересни сгради, въпреки че много от тях са били повредени от грабители или неуважителни туристи".

„Добра идея е да се изкачите до върха на жилищна сграда с височина около 15 етажа, за да се възползвате от гледката. Също така изоставеното виенско колело е един от емблематичните чернобилски образи. Планирано било то да заработи няколко дни след експлозията, така че никой никога не се е возил на него".Какво трябва да знаят туристите?

Някои места все още са недостъпни за туристите поради радиационните страхове, като например мазето на болницата, където са били изхвърлени оборудването и дрехите на отзовалите се спасители за първа помощ.
Въпреки че на двудневна екскурзия до Чернобил, посетителите ще бъдат изложени на по-ниско ниво на радиация, отколкото при един полет на дълги разстояния, има проверки за безопасност на място.

„Когато минавате през външната и вътрешната зона на изключване, бивате подложени на радиационни проверки, за да сте сигурни, че никой не е над безопасно ниво. Има и вечерен час в Чернобил, ако сте там за една нощ".
Коментари: 0