Ердоган смята повторните избори в Истанбул за „стъпка към укрепване на демокрацията“

Турският президент критикува бизнесмените, които не одобряват решението да се повторят изборите на 23 юни

Ердоган смята повторните избори в Истанбул за „стъпка към укрепване на демокрацията“

Снимка: БТА

Президентът Реджеп Тайип Ердоган приветства противоречивата заповед на Висшата избирателна комисия на Турция (ВИК) за повторно провеждане на неотдавнашните избори в Истанбул. Според него това е "най-добрата стъпка" за страната.

„Разглеждаме това решение, което ще направи така, че сянката над изборите в Истанбул да бъде премахната, като важна стъпка към укрепване на нашата демокрация", подчерта той.

В реч пред депутатите в парламента Ердоган заяви, че изборите в Истанбул през март са били помрачени от "организирана корупция" и незаконност. Той разкритикува бизнесмените, които не одобряват решението да се повторят изборите на 23 юни, заявявайки, че те трябва да знаят мястото си.

Коментарите на турския президент дойдоха ден, след като най-големият избирателен орган в страната ВИК отмени гласуването, проведено на 31 март, в което кандидатът на опозиционната Народнорепубликанска партия Екрем Имамоглу победи с малка преднина бившия премиер Бинали Йълдъръм, който беше кандидат на управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Ердоган.

ПСР отказа да приеме поражението, позовавайки се на "нередности и корупция" при гласуването. „Документите, които представихме, са доста солидни и се основават на конкретни доказателства, които не могат да бъдат оспорени”, каза то.
Коментари: 0