Безос разкри, че бил изнудван от американски вестник

Според милиардера атаките срещу него са политически мотивирани, защото изданието е близко до Тръмп

Безос разкри, че бил изнудван от американски вестник

Снимка: Twitter

Джеф Безос, главен изпълнителен директор на Amazon.com Inc, обвини собственика на National Enquirer Дейвид Пекър, че се опитва да го изнудва със заплахата да публикува "интимни снимки", за които изданието твърди, че Безос е изпратил на приятелката си, освен ако най-богатият човек в света не каже публично, че таблоидът не бил политически мотивиран.

Обвинението, публикувано от Безос в блог, е последният обрат в няколкоседмична сага, която извади личния живот на най-богатия човек на света в светлината на прожекторите и го тласка все по-сериозно в битка с водещия американски таблоид, който има тесни връзки с президента на Съединените щати. Обръщението на Безос е озаглавено "Не, благодаря, г-н Пекър".

"Разбира се, не искам да бъдат публикувани мои лични снимки, но също така няма да участвам в тяхната добре позната практика на изнудване, политически услуги, политически атаки и корупция", пише Безос. - Предпочитам да се изправя, да направя нещо и да видя какво ще излезе", допълва той.

American Media Inc (AMI), собственик на National Enquirer, не е коментирала досега изказването на милиардера.

Безос и съпругата му съобщиха миналия месец, че се развеждат след 25-годишен брак. В същия ден National Enquirer обяви, че публикува предполагаеми интимни текстови съобщения между Безос и Лорън Санчес, бивша телевизионна водеща, с която се твърди, че се среща.

Скоро след това Безос започна разследване на изтичането на тези съобщения, водено от Гавин де Бекър, дългогодишен консултант по сигурността и бивш служител на американския президент Роналд Рейгън. Де Бекър заяви пред медиите, че изтичането на информацията било политически мотивирано.

Самият Безос,Безос, Amazon и вестникът, който той притежава - Washington Post, често бяха атакувани в Twitter от американския президент Доналд Тръмп.

The Washington Post публикува много статии, критични към президента. Той действа като "главен лобист" на Amazon", каза Тръмп в Twitter, без да представя доказателства. Тръмп нарече Безос „Джеф Бозо“ в туит миналия месец по повод статиите в National Enquirer’ за развода му.

„Неизбежно е някои силни хора, за които пише Washington Post, погрешно да заключават, че съм техен враг”, пише Безос. - Президентът Тръмп е един от тези хора, очевидно от многобройните му туитове".

Белият дом обаче не е коментирал все още това изказване на Безос. Нито самият Тръмп.

В блога си Безос цитира имейл от заместник генералния съветник на AMI Джон Файн до адвокат, който представлява де Бекър. В него издателят на вестника предлага публично признание от Безос и де Бекър, че „те нямат познания или основание да предполагат, че отразяването е било политически мотивирано или повлияно от политически сили”.

В замяна на такова признание, според имейла, AMI предлага „да не публикува, разпространява, споделя или описва непубликувани текстове и снимки“.

Безос нарича това предложение "изнудване".

Милиардерът, който е и най-богатитя човек в света и притежава повече от 120 милиарда долара в акции на Amazon, заяви в своя блог: "Ако аз от моята позиция не мога да се противопоставя на този вид изнудване, колко хора могат?".
Коментари: 0