Безпилотни дронове влизат в битка с незаконния риболов

Летателните апарати ще бъдат използвани в Африка

Безпилотни дронове влизат в битка с незаконния риболов

Снимка: Pixabay

Технологичният стартъп ATLAN Space пуска безпилотен дрон, който ще се използва за прихващането и докладването на незаконен риболов край Сейшелите в Африка. Устройствата ще използват компютъризирана наблюдателна система, чрез която да идентифицира лодките в защитени води и дали те имат разрешително за дейността си. Ако открият незаконни морски съдове, дроновете ще маркират тяхното местонахождение и ще го изпратят своевременно до екипите. 

Полетите започват да се извършват през октомври, съобщава Engadget. От ATLAN Space уточняват, че няма да се ограничават с използването на един вид летателни апарати, а напротив, ще разчитат на различни, за да максимизират дейността си. 

Въпреки че ефектът все още не е доказан, се предполага, че африканските страни като цяло имат стимул да изпробват системата. Досегашният мониторинг на дейностите за борба с незаконния риболов показва, че наемането на човешки екипи е скъпо, а тяхната работа е ограничена откъм времетраене. За разлика от тях безпилотните дронове са сравнително по-евтини и могат да кръжат в небето денонощно, стига да имат позволение за това. Внедряването им ще позволи на хората да оптимизират дейността си към практическото залавяне на нарушителите. 
Коментари: 0