Безплатното е-подписване остава възможно до 13 май

Evrotrust реши да удължи срока за свободен достъп до инструмента

Безплатното е-подписване остава възможно до 13 май
1776 ~ 2 мин. четене
Заедно с удължаването на извънредното положение българските граждани и малкият и среден бизнес у нас получават възможност и за по-дълго безплатно използване на електронен подпис. Българската компания Evrotrust Technologies реши да продължи опцията за свободен достъп до инструмента до 13 май. 

Технология позволява лесна и достъпна е-идентификация, дава възможност за електронно подписване и изпращане и получаване на препоръчана електронна поща директно от телефона. С мобилният квалифициран електронен подпис (КЕП) гражданите могат да заявяват безплатно услуги от държавните институции на ниво централна, местна и областна администрация. Това става чрез единния портал на ДАЕУ – www.egov.bg, както и директно през уебсайтовете на министерствата, общините и останалите държавни институции.  

Мобилното приложение на Evrotrust може да бъде свалено безплатно от магазините за приложения на Google и Apple, съответно за операционните системи Android и iOS.

"Никога досега услугите, които предоставяме, не са били по-търсени и желани. Никога досега не сме имали толкова огромен брой заявки за регистрация и интеграция на мобилното ни приложения за толкова кратко време", коментира проф. Георги Димитров, член на Съвета на директорите на Evrotrust. 

400% е ръстът на регистрациите и броят сваляния на апликацията, а е-подписите през нея са се увеличили десетократно. Безпрецедентно високото търсене, по думите на проф. Димитров, показва, че мнозинството от компаниите, държавните институции и активната част от обществото правят всичко възможно бизнесът и социалният живот да не спират. 

“Впечатлени сме от скоростта, с която нацията ни се дигитализира. Коронакризата доведе до силен тласък на дигиталната трансформация на бизнеса, държавата и отношенията между хората и това е един от малкото позитивни моменти в настоящата обстановка. Наблюдаваме тази тенденция във всички сектори”, коментира още той.

Затова и компанията взема решение да удължи срокът на безплатен достъп. “Обмисляме подобна инициатива и в рамките на целия Европейски съюз”, допълва още Георги Димитров. 

Още през март Evrotrust стана част от инициативата на Държавна агенция “Електронно управление” (ДАЕУ), предоставяща възможност на гражданите и бизнеса да заявяват административни услуги от държавата електронно чрез единния портал www.egov.bg, като подписват безплатно заявленията си с мобилния квалифициран е-подпис на компанията за периода на извънредното положение. 

Целта на новата кампания сега е да надгради тези усилия и да подкрепи допълнително потребителите и бизнеса в адаптирането им към новата среда, която изисква максимална мобилизация по отношение на дигитализацията на процесите и услугите, за да не се стига до спиране на бизнеса и блокиране на предоставянето на услуги. 

Подкрепи Economic.bg