„Биовет“ откри най-голямата си инвестиция във фармацията

Новият завод в Пещера е най-модерният в ЕС, обяви Кирил Домусчиев

„Биовет“ откри най-голямата си инвестиция във фармацията

Снимка: МС

Автор: Вероника Тонева

В присъствието на голяма част от правителството и на много депутати, „Биовет“ откри най-голямата си инвестиция в производството на ветеринарни и фармацевтични продукти. Новият завод в Пещера е финансиран по Плана „Юнкер“ и по думите на директора на предприятието е изграден според последните технологии в сектора. Общата стойност на инвестицията е над 150 млн. евро, като 100 млн. евро са от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

„Радвам се, че след година и половина усилен труд на строители, проектанти, архитекти, на колегите от „Биовет“, успяхме да стигнем до днес и официално да открием най-голямата инвестиция, която сме правили досега. Това е едно много сложно съоръжение, което в момента е и най-голямата инвестиция в този тип производство в ЕС“, коментира председателят на Надзорния съвет на „Биовет“ Кирил Домусчиев.

Той изтъкна, че със сегашната инвестиция се продължава 60-годишната традиция в „Биовет“ да се работи на изключително високо ниво и да се създават само висококачествени продукти.

„Да, само 200 човека ще бъдат заети в новия завод, но става въпрос само за топ професионалисти - химици, биолози и инженери, с високо възнаграждение и високоефективно“, добави Домусчиев.

Той благодари на изпълнителния директор на компанията Ангел Желязков, който е сред основните „виновници“ тази инвестиция да бъде готова толкова бързо и така успешно.

„Успяхме, защото го правихме заедно. Много се радвам, че с този инвестиционен проект спазихме фирмената философия - когато правим нова инвестиция, тя да е най-модерната в света. Спазваме принципите на висока производителност“, добави Желязков.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че 40 млн. лв. от цялата инвестиция са отишли за екология. Изградена е нова пречиствателна станция и много други съоръжения. „Преди мен дойде екоминистърът Нено Димов и провери пречиствателната станция. Той ми каза, затова и говоря така спокойно сега, че е направена по най-съвременния начин“, каза Борисов. Според него е много важно в тези региони, където е много трудно да се намерят инвеститори, да продължава да се развива икономиката по този начин.

„Въпреки че продукцията е за износ, заводът създава БВП, високи заплати и потребление и задържа хората тук. Не очаквах такава огромна мощност да се изгради само за година и половина“, добави премиерът.

Коментари: 0