Bitcoin премина още една граница – 12 000 долара

Поскъпването от началото на годината до сега е около 1400%

Bitcoin премина още една граница – 12 000 долара
1244 ~ 1 мин. четене
Bitcoin счупи още един рекорд, преминавайки психологическата граница от 12 000 долара за брой, показват данните на CoinDesk. Криптовалутата получи тласък от информацията, че основния регулатор на дериватите в САЩ ще позволи на двете големи американски борси - CME Group и CBOE Global Markets, да стартират търговия с фючърси на bitcoin.

Тази стъпка отваря вратата за допълнителна регулация на криптовалутата, но и за по-широкото и разпространение. Фючърсите и други деривати върху bitcoin биха улеснили търговията с новия клас активи.

Статистиката показва, че от началото на 2017 г. до сега цената на електронната валута е скочила с близо 1400%. Електронните пари добавят към стойността си по 1000 долара все по-бързо, въпреки че много експерти определят bitcoin като „балон“, който предстои да се спука.

Някои високопоставени лица, като например икономистът и нобелов лауреат Джоузеф Стиглиц, заявиха, че криптовалутата трябва да бъде забранена.

"Ние сме в един „балонен пазар“, а една от характеристиките на „балонния пазар“ е, че няма как да се знае кога ще се спука“, коментира Мик Маккарти, главен пазарен стратег на CMC Markets в Сидни.

Настоящата лудост по bitcoin и криптовалутите като цяло са оприличени от някои като лудостта от 17 век в Холандия, когато грудка на лале е струвала колкото къща или като дотком балона от началото на този век.
Подкрепи Economic.bg