Bitcoin счупи поредния си ценови рекорд

Стойността на криптовалутата прехвърли 2 100 долара за брой

Bitcoin счупи поредния си ценови рекорд
4190 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Виртуалната валута Bitcoin постави поредния си исторически рекорд и премина поредната „психологическа граница“. В неделя криптовалутата за първи път от своето създаване прескочи 2000 долара за брой. А по данни на Coinbase в понеделник стойността вече надхвърля 2 100 долара. За един месец bitcoin поскъпна с 65%, превръщайки се в най-печелившата валута.

Какво обаче се крие зад тази умопомрачителна възвращаемост? Според експертите има три основни причини, който движат цената на bitcoin нагоре – огромното търсене, ситуацията в Япония и Китай, както навикът на валутата да бележи големи ръстове, след което да отчете огромни спадове – историята вече познава няколко такива случаи.

Цената на bitcoin от над 2 100 долара идва на фона на по-голямата тенденция, която се наблюдава напоследък – инвеститорите искат да притежават криптовалути в своите портфолиа. Дигиталните пари доскоро се приемаха като нещо несигурно, нещо което може да се манипулира с няколко клика и промяна на един-два алгоритъма. Сега обаче криптовалутите, и най-вече bitcoin, са толкова разпространени, че инвеститорите ги приемат за нов клас актив и дори създават отделни хедж фондове върху тях.

Други пък виждат цифровите валути като актив, подобен на златото, който може да запази своята стойност в условията на нестабилност и политически кризи. Последните политически сътресения в САЩ и Бразилия, които доведоха до спад на долара и реала, вероятно са допринесли за неотдавнашното покачване на стойността на bitcoin.

Bitcoin се възползва и от скорошната експлозия в стойността на други цифрови валути като Lumens, Ethereum и Litecoin.  Въпреки че е възможно тези валути да се купуват с долари или други традиционни валути, често е по-лесно да се използват bitcoin (което е най-лесната цифрова валута за придобиване), за да ги купите. С други думи, повече хора биха могли да купуват bitcoin като средство за инвестиране в по-екзотични валути.

Япония и Китай също са водещ фактор при движението на цената на bitcoin. В началото на април регулаторните органи в Япония въведоха нови правила, които третират криптовалутата като официално платежно средство. Тази промяна доведе до бум на търговията в страната, за цената на електронната валута, купувана в йени, е дори по-висока, отколкото в долари. Вече дори бизнесът търгува в bitcoin.

И в Китай, където властта отдавна се лута между любовта и омразата към bitcoin, вече е все по-склонна да толерира криптовалутата. Все повече инвеститори желаят да вкарат bitcoin в портфолиото си. Има обаче и друга причина за голямото търсене в Китай и то дразни изключително силно управляващите. Bitcoin се използва за пране на пари в страната.

Експертите, които следят движението на bitcoin знаят, че валутата има склонност както на огромни ръстове, така и на значителни спадове. При възходящи цикли инвеститорите гледат да спечелят възможно най-много и се включват в надпреварата за придобиване на bitcoin. Това води до допълнително раздуване на цената. В момента изглежда, че в средата на възходящ цикъл, което според експертите означава, че цената има още на къде да върви нагоре.
Подкрепи Economic.bg