Биткойн завърши кошмарната седмица с нов срив

Разпродажбите на криптовалутата продължиха и в неделя

Биткойн завърши кошмарната седмица с нов срив

Снимка: Pexels

6306 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Биткойн не успя да се отърси от негативните влияния през седмицата и в неделя цената му се срина под 32 000 долара. Причина за резките спадове през последните дни анализаторите намират в предприетите в САЩ и Китай мерки за затягане на регулациите и спазването на данъчното облагане върху криптовалутите.

В последния ден на изминалата седмица биткойн падна приблизително с 16% до 31 179 долара, според данните на CoinDesk. След това обаче цената му започна да расте и справка показва, че към 11 ч. българско време в понеделник курсът се движи над 36 000 долара.

Последните разпродажби на биткойн идват на фона на спечеленото доверие на все повече компании и институционални играчи, включително сред големите банки на Уолстрийт. Месец май обаче се оказа изпъстрен с поредица от негативни изказвания на влиятелни личности и регулатори.

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск, който по-рано тази година помогна за възходящите позитивни настроения с новината, че компанията му е инвестирала 1.5 милиарда долара в биткойн, сега нанесе удар на валутата. Той обяви, че автомобилният производител е спрял опцията за купуване на коли чрез криптовалутата поради опасения за негативния ефект от добива ѝ върху околната среда. Впоследствие Мъск изпрати разнопосочни сигнали относно позицията си за т.н. дигитално злато, намеквайки в туит, че Tesla може да е продала своите притежания, само за да изясни по-късно, че не го е направил.

Класът на активите продължава да бъде силно нестабилен, с потенциал за значително движение на цените в резултат на един туит или публичен коментар“, заяви анализаторът на CIBC Стефани Прайс, цитирана от CNBC.

Доклад на JPMorgan показва, че големите институционални инвеститори загърбват биткойн в полза на златото. Новината повдигна въпроси относно институционалната подкрепа за криптовалутата. Отрицателно влияние върху дигиталните монети оказа и решението на китайските власти да забранят на банките да ги използват. Министерството на финансите на САЩ също призова за по-строги регулации. Всичко това потопи най-голямата криптовалута с над 30% по-рано тази седмица, когато цената ѝ се доближи до позабравените 30 хиляди долара.

Дори и с разпродажбата тази седмица криптовалутите имаха невероятен ръст през последната година“, отбеляза Прайс.

Биткойн достигна своя връх през април, когато почти докосна цената от 65 000 долара. Цената му е нараснала с 268% през последната година, според Coinbase. Ether, втората по големина криптовалута, е поскъпнала с над 840%.

Коментари: 0