Бизнес империята на Тръмп: от небостъргачите до водката

Тръмп е като 7-годишно момче, което се крие зад черупката на стар човек, смята журналистът Тимъти О\'Брайън

Бизнес империята на Тръмп: от небостъргачите до водката
4949 ~ 3 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

След американския бизнес милиардерът Доналнд Тръмп покори и Белия дом. Империята на популярния предприемач включва не само недвижими имоти, той притежава и парфюмериен бизнес, модна къща и десетки други бизнеси. От 515-те актива, които кандидатът на републиканците посочи в данъчната си декларация, в 264 присъства думата „Тръмп”, а на още 54 има неговите инициали. Сред тези марки са Trump Drinks Israel (енергийни напитки), Trump Ice (минерална вода), Trump Carousel, Trump Classic Cars, Trump Vineyard Estates и др. Тръмп обаче има и неуспехи в бизнес досието си - 4 фалирали казина, университетът Тръмп, ипотеки Тръмп, авиокомпания и водка Тръмп.

Сред имотите на американския президент е новият хотел Trump International Hotel във Вашингтон, известен още като „Старата поща и часовникова кула”. Той е историческа сграда, построена през 1899 г. и се намира на Пенсилвания Авеню, непосредствено до Белия дом. Според The ​​New York Times инвестиционната група на Тръмп е "лабиринт от дългове и непрозрачни отношения". 

Изданието изчислява, че общият дълг на фирмите му е минимум $650 млн. Въпреки това, новият хотел на Тръмп е едно от най-подходящите места, на които той може да организира тържеството по случай встъпването му в длъжност като президент на САЩ.

Друг известен имот на Тръмп - офис небостъргачът с адрес 555 California Street, който в продължение на няколко години бе най-високата сграда на Западния бряг. Друга недвижимост на Тръмп е Trump National Golf Club, разположен точно на брега на Тихия океан - в град, наречен Ранчо Палос Вердес, който е близо до Лос Анджелис. Това е не само място за среща на богатите и известните, а освен това Тръмп отдава територията му под наем за заснемане на филми и реклами.

Доналд Тръмп се занимава и с друг любопитен бизнес. Той пусна за продажба свой парфюм: ароматът Empire за "самоуверени мъже" и  Success - "вдъхновяваща комбинация от свежа хвойна и френско грозде, примесено с кориандър". Американският президент има и моден бизнес. Неговата модна агенция Trump Models се намира в Ню Йорк и е основана през 1999 г.

От модни къщи до комплекси с неговото име като Trump Palace в Ню Йорк, небостъргачът Trump Tower американският президент е собственик на още десетки бизнеси, а състоянието му се оценява на 3.7 млрд. долара според сп. Forbes, а според него те са 10 млрд. долара. 

“По своята същност това е - един бизнесмен, който се продава и вярва в себе си”, каза в интервю за DW американският писател Гвенда Блеър, автор на 2 книги за Тръмп и неговото семейство. 

"Вътрешно Тръмп е като 7-годишно момче, което се крие зад черупката на един стар човек. Той може да изглежда привлекателно при разговор лице в лице, но той е изключително недисциплиниран в интелектуален, емоционален, финансов и обществен план”, смята журналистът Тимъти О'Брайън. Човекът, от който ежесекундно се интересува Тръмп – това е самият той, коментира творецът. 

О'Брайън е автор на книгата "Нацията Тръмп" и беше даден под съд от Доналд Тръмп, защото е написал в книгата, че той е милионер, а не милиардер. Бизнесменът поиска компенсация от журналиста от $5 млрд., но в крайна сметка загуби делото. Според биографа Тръмп започва да навлиза в политиката, след като кариерата му като бизнесмен постепенно се проваля. Инвеститорът се превърна и в звезда на телевизионното шоу, но си остава човекът, който използва името си във всичко - от високите сгради до водката и бельото.

Подкрепи Economic.bg