Бизнесът и правителството ще търсят заедно решение на проблема с пазара на труда

На 11 юни КРИБ и сп. „Икономика“ организират Национална конференция „Образование и труд – локални проблеми, глобални решения“

Бизнесът и правителството ще търсят заедно решение на проблема с пазара на труда
Българската икономика се представя сравнително добре през последните три години. С растеж около 3.5% годишно, страната ни се нарежда на челните места в Европа по този показател. Той обаче не е достатъчно висок, за да позволи на България да догони средния стандарт на живот в ЕС.

Икономиката има един задържащ фактор – липсата на квалифицирани, а от известно време и на ниско квалифицирани. Проблемите са повсеместни – от липса на работници в селското стопанство през тежката индустрия до високотехнологичните сектори. Отрицателният прираст, воден от застаряващото население, ниската раждаемост и отливът на хора поставя бизнеса пред невъзможност да се разширява, а често и да задържа производствения си капацитет.

Дали е възможно обаче бизнесът, в сътрудничество с академичната общност, изпълнителната, законодателната и местната власт, да излезе от тази спирала и да подсигури необходимия си човешки ресурс? На този въпрос ще се търси отговор по време на Националната конференция „Образование и труд - локални проблеми, глобални решения“.

В понеделник, 11 юни, от 10 часа, в зала „София“ на столичния хотел „Маринела“ своята визия ще споделят вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева, министрите Красимир Вълчев, Бисер Петков, Николина Ангелкова и зам.-икономическият министър Александър Манолев. Бизнесът в лицето на Иван Вутов от „Геотрейдинг“, Любомир Минчев от „Телелинк“ и проф. дтн инж. Николай Вълканов от „Минстрой Холдинг“ също ще оповестят своята гледна точка.

Освен към изпълнителната власт бизнесът ще може да зададе своите въпроси и към законодателната власт, която също ще има представители по време на дискусията. На всички ще бъдат представени резултатите от анкетата, проведена от сп. „Икономика“ сред членовете на КРИБ, които показват най-наболелите проблеми за бизнеса, свързани с пазара на труда.

Ще бъде обявена идеята за национална мрежа „Ресурси“ – интерактивна платформа, която да срещне нуждите на бизнеса с предложенията на местните власти.

Партньори на събитието са Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), списание „Икономика“, вестник „24 часа“ и Kmeta.bg.


...

Коментари: 0