Бизнесът настоява за улеснен внос на кадри и нова енергийна стратегия

Работодателските организации представиха приоритетите си пред ДПС

Бизнесът настоява за улеснен внос на кадри и нова енергийна стратегия
584 ~ 3 мин. четене

Асоциацията на организациите на българските работодатели представи приоритетите си пред ръководството на Движението за права и свободи. Работната среща бе част от поредицата срещи, които четирите работодателските организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, организират с политическите партии във връзка с предстоящите парламентарни избори на 26 март 2017 г. От страна на ДПС в срещата участваха председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Петър Чобанов.

„Първи приоритет на бизнеса е осигуряването на човешки ресурси за икономиката чрез дълбока и бърза реформа на професионалното и висшето образование, чрез облекчаване на вноса на работна ръка от страни извън ЕС, в това число и на базата на двустранни спогодби“, заяви Васил Велев, председател на АИКБ. Той за пореден път призова да бъде преосмислен принципът „парите следват ученика“, а във висшето образование да бъдат въведени държавни стипендии с ангажимент на стипендиантите за реализация в страната за определен период от време. „Бизнесът също може да поеме изплащането на стипендии на студенти в приоритетни специалности, но преди това те трябва да бъдат привлечени в тези специалности“, обясни Велев. И допълни, че липсата на подходяща работна ръка е основна причина за отчетения 60% спад на инвестициите за 2016 г. Той отбеляза, че с административно вдигане на минималната работна заплата не може да бъде постигнат ръст  в икономиката. „За това е необходимо ограничаване на държавната намеса на пазара на труда, включително и с премахването на класовете за прослужено време, които не съществуват в нито една европейска страна“, посочи Велев.

„Изключително важно за бизнеса е запазването на съществуващия данъчен модел. Той е добър и ни позволява да правим дългосрочни инвестиции и да разкриваме нови работни места“, заяви Николай Вълканов, член на УС на КРИБ. Той призова за приемане на нова енергийна стратегия на страната и за по-активна позиция на българските представители в Европейския парламент срещу приемането на по-строгите изисквания към горивните инсталации и допустимите норми за замърсяване, които обричат на затваряне българските мини и топлоцентрали.  Вълканов постави въпроса и за промени в Закона за устройство на територията, които да улеснят дейността в сектор Строителство.

Представителят на БТПП Васил Тодоров, главен секретар на организацията, постави друг приоритетен за бизнеса въпрос:„Притеснени сме от практиката, наложена през последните 10 години в парламента, да се вкарват съществени промени в законопроектите между първото и второто им четене. Това създава сериозни проблеми за бизнеса, който не може да реагира навреме.“  От БТПП настояват и за повече прозрачност около обсъждането и приемането на приоритетните теми по време на българското председателство на ЕС през 2018 г. 

За въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие в досега на фирмите с държавната и общинската администрация призова заместник-председателят на БСК Камен Колев. „Имаме свръхрегулиране на стопанската дейност – над 2500 режима, една трета от които са наши, а не в резултат от европейски директиви, и могат да бъдат опростени“, заяви Колев. Той даде примери и с държавни агенции, които събират за публичните си услуги такси, многократно надхвърлящи разходите по администрирането им.

На срещата присъства и председателят на Сдружение „Произведено в България“ Кънчо Стойчев, който е и заместник-председател на АИКБ. Той призова за повече равнопоставеност на българския бизнес пред чуждестранните инвеститори, както и за подобряване на бизнес средата за малките и средните предприятия. „По наши изчисления между 20 и 30 млн. лв. годишно доплаща малкият и средният бизнес на държавната и общинската администрация, за да си върши тя работата“, заяви Стойчев и също призова за приемане на принципа на мълчаливото съгласие, както и за засилване на административно-наказателната отговорност на държавната и общинската администрация.

„Имаме голямо съвпадение на приоритетите и голяма част от дефинираните от вас проблеми пред бизнессредата ще заложим в нашата програма“, заяви в отговор на предложенията на АОБР председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той увери работодателските организации, че категорично ДПС е за запазване на данъчния модел и ще се бори за нов модел за подпомагане на инвеститорите, който да ускори инвестиционния процес, намали корупцията и ограничи регулаторните режими.

Подкрепи Economic.bg