Бизнесът след Brexit

Липсата на информация поражда несигурност, смятат експерти

Бизнесът след Brexit

Снимка: Economic.bg

Автор: Божидара Иванова

Остават по-малко от 150 дни до определената дата за Brexit, а бизнесът настоява да се намали несигурността и неяснотите около излизането на Великобритания от Европейския съюз. На последния Европейски съвет не се постигна съществен напредък, но британският премиер Тереза Мей заяви, че 95% от споразумението за оттегляне е готово. 

"Бизнесът изпитва безпокойство не само от крайната дата, но и от втората пропаст - декември 2020 г. когато изтича преходният период след Brexit". Това заяви Тагарт Дейвис , вицепрезидент на работната група за Brexit и изпълнителен директор "Връзки с институции", JP Morgan Chase&Co по време на дискусията "Brexit и бъдещето на световната търговия", организирана от Британско-българската бизнес асоциация и Американската търговска камара в България. По думите му бизнесът отвъд Атлантика разчита на вериги за доставки и модели, които ще бъдат значително повлияни от Brexit. Влияние ще има и върху способността на компаниите от САЩ да предоставят услугите си в Европа. 

"Нужна ни е спешна сделка. Трябва да има споразумение за оттегляне. Преходният период е нужен, защото напускането на Великобритания ще е факт, едва когато споразумението се ратифицира от парламентите на страните членки. През последните дни се водят дискусии дали не може да се удължи този период и ние в AmChamEU не изключваме тази възможност", отбеляза Дейвис. Той е категоричен, че ще бъде нужно време, за да може европейският и американският бизнес да се приспособят към новите реалности. 

Към момента не са ясни подробности какво ще се случи до и след Brexit. "Оттеглянето на Великобритания само по себе си казва много малко. Разполагаме с много малко информация. Знаем, че преходът ще се случи до декември 2020 г., но поради неяснота нещата могат да се променят рязко", заяви Хауърд Милър, директор "Европейски връзки с институциите" в Citibank, Лондон. 

По отношение на банковия сектор той обясни, че трябва да има координация между регулаторите на ЕС и на Обединено кралство. "Трябва да има сътрудничество на надзорно ниво, както и координация между САЩ и ЕС, САЩ и Великобритания и т,н., добави още Милър. Според него бъдещите търговски отношения трябва да разчитат на възможно максимално отворен достъп между  ЕС и Великобритания. Само така индустриите биха могли да обслужват клиентите си все така бързо и ефективно. 

Планът "Чекърс" е успех за правителството на Тереза Мей, макар, че тя изгуби няколко министри, смята Лиъм Смит, директор за развитие на международната търговия от Асоциацията на британските търговски камари. Той посочи, че в резултат на това са издадени 105 технически документа, които засягат всички сфери - от свободното движение до шофьорските книжки. 

Остава нерешен въпросът за границата с Ирландия, за който предстои да се намери решение. "Ако няма преходен период, това ще бъде катастрофално за Великобритания", категоричен е Лиъм Смит. Бизнесът има нужда от такъв период, защото без него всяка промяна ще е изключително рязка. 

По отношение на митническите декларации Смит каза, че в момента има над 100 хил. фирми, които не трябва да попълват митнически декларации, но има риск от драстично увеличение на разходите за тях след Brexit. Допълнителна тежест е и намаления административен капацитет на британската администрация, която благодарение на интеграцията си с тази на ЕС е изгубила способността да води някои от процесите самостоятелно, както и да води подобен тип тежки преговори, като тези за Brexit. 

За част от бизнеса, който ще бъде значително засегнат от процеса по отделяне на Великобритания, това е и възможност, която трябва добре да се анализира и да се извлекат ползи от нея.

"Ние като индустрия можем да смекчим част от проблемите, свързани с Brexit. Затова апелираме към политиците да предоставят допълнителни разяснения и прагматизъм", добави още Дейвис. 

Коментари: 0