Блъфира ли Ердоган с инвазията от бежанци към ЕС?

Турският президент не за първи път плаши Европа с вълна от мигранти

Блъфира ли Ердоган с инвазията от бежанци към ЕС?

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева
В четвъртък турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че „ще отвори вратите“ към Европа за сирийските бежанци, временно настанени в бежански лагери в Турция, ако Европейският съюз не спре суровите си критики към военната му операция срещу кюрдите от Северна Сирия. Тази заплаха не е нова и възможностите на Ердоган да го направи не са се увеличили. Вместо това вероятно той ще тласка бежанците в обратната посока, пише в свой анализ Bloomberg.

През март 2016 г. Турция подписа споразумение за реадмисия с ЕС, което позволява на европейците да изпращат обратно всички имигранти, влезли нелегално на територията на Блока през Турция. В замяна ЕС предложи незабавна помощ от €3 млрд. и още €3 млрд. до края на 2018 г. Сделката беше ключов елемент в усилията на ЕС за намаляване на притока на търсещи убежище от разкъсана от война Сирия и други страни от Близкия Изток и Африка.

В годините след подписването на споразумението Съюзът върна само около 2% от търсещите убежище в Гърция. За да не бъдат изпратени обратно, бежанците започнаха да кандидатстват за убежище на островите, без да чакат да стигнат до предвидените за тази цел дестинации като Германия. Гърция е хронично неспособна да се справи с изоставането в процеса по одобряване на молбите и сега бежанските лагери на гръцките островите са дом на повече от 30 000 души.

В момента в Турция има почти 3.7 млн. сирийски бежанци. Ердоган твърди, че Турция е изхарчила 40 млрд. долара за издръжката си, много повече от 7-те милиарда долара помощ, която страната получи от ЕС.

Ердоган започна да заплашва, че ще отвори вратите за бежанците само няколко месеца след подписването на споразумението за реадмисия през 2016 г. Тогава той заяви, че помощта от Европейския съюз, която се използва например за финансиране на училища за децата бежанци. Съвсем наскоро заплахите зачестиха, тъй като сирийците, на които е предоставена само временна защита, а не пълен статут на бежанци, стават непопулярни, а Турция е икономически притисната да предприеме мерки. През юли южната ни съседка дори обяви, че излиза от сделката за реадмисия в отговор на доста слабите санкции на ЕС, наложени заради незаконните турски сондажи за нефт и газ в икономическата зона на Кипър.

Последният план на Ердоган е да премести до 2 млн. бежанци в специално създадена „безопасна зона“ по протежение на турската граница в Сирия. Това изисква обаче да изтласка кюрдите, предвождащи Сирийските демократични сили, поне на 30 километра навътре в Сирия. Това всъщност са двете основни цели на турския военен щурм, който обаче е силно критикуван от Европейския съюз и Европейската комисия в лицето на нейния председател Жан-Клод Юнкер.

Пред Bloomberg представители на европейските правителства са коментирали, че няма как да се реши една хуманитарна катастрофа, създавайки друга. Но по-сериозни действия срещу съюзник в НАТО трудно могат да се предприемат в този момент, така че европейското „осъждане“ си остава просто шум.

Ердоган може да превози бежанците с автобуси до сирийската граница, както вече направи с онези, които не успяха да се регистрират, и може да ги държи в райони, превзети от турски войски в Сирия. Но той не може да ги качи на кораби и да ги изпрати в Гърция. Подобни открити действия от страна на неговото правителство вероятно биха сложили край, поне временно, на митническия съюз на Турция с ЕС, което ще изостри икономическите му проблеми - и Европа вероятно ще отпрати корабите, така или иначе.
Коментари: 0