Блатер остава начело на ФИФА

Принц Али бин Ал Хюсейн се отказа от балотажа

Блатер остава начело на ФИФА
168 ~ 2 мин. четене

Сеп Блатер остава начело на ФИФА. Това се случва, след като неговият конкурент за президентския пост на футболната централа Принц Али бин Ал Хюсейн се е отказал от балотажа, съобщава бТВ.

Президент на Международната футболна федерация не беше избран след първия тур на гласуването по време на Конгреса на централата в Цюрих. Нито един от двамата кандидати - Сеп Блатер и Принц Али бин Ал Хюсейн от Йордания не успя да събере необходимите му 140 гласа от общо 209 гласа.

79-годишният Блатер получи 133 гласа, а Ал Хюсейн - 73 гласа. Имаше и три невалидни бюлетини.

Международната федерация по футбол не се нуждае от революция, а организацията трябва да върви по пътя на еволюцията. Това каза в своята реч преди процедурата по избор на президент на ФИФА досегашният шеф на централата.

"Конгресът се провежда в условия на буря, която ни е обхванала през последните няколко дни. Бих искал да продължа да работя за благото на ФИФА. Ние не се нуждаем от революция, а от еволюция. Аз трябва да поема отговорност за тази буря. Съгласен съм, не се отказвам от това", каза Блатер.

"ФИФА трябва да премине през тази буря. Обещавам силна ФИФА, защото обичам футбола и ФИФА. Но ми трябва подкрепа. Човек не може да се справи сам с тези проблеми", добави Блатер.

Той е преизбран за пети път за президент на ФИФА в момент, когато футболната централа бе разтърсена от мащабен корупционен скандал. След днешното гласуване на 61-я конгрес самият Блатер обеща да се оттегли до 2019 г.

Подкрепи Economic.bg