Близо половината българи смятат, че президентът Радев е зависим от БСП

Държавният глава все пак е одобряван в работата си през първите три седмици от своя мандат

Близо половината българи смятат, че президентът Радев е зависим от БСП
Настоящият държавен глава Румен Радев е зависим от БСП. Това е мнението на 42% от хората, анкетирани от изследователски център „Тренд“. Проучването е направено между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани. Според анализа причината хората да смятат така е подкрепата, която президентът получи от социалистите по време на кампанията. Малко над една четвърт са на обратното мнение.


Въпреки това, по-голямата част от анкетираните (62%) смятат, че досега Радев се справя добре със задълженията си. Само 13% са на обратното мнение. От разбивката по електорати единствено симпатизантите на ГЕРБ са по-раздвоени, но дори сред тях половината оценяват положително действията на президента, а една четвърт негативно. Сред привържениците на БСП има практическо единодушие, като на този етап разочарование не се наблюдава.

Служебният премиер Огнян Герджиков започва своята работа със сериозен кредит на доверие, се посочва в анализа на „Тренд“. 46% имат положително отношение към проф. Герджиков, а 8% отрицателно.

Кабинетът като цяло също тръгва със сериозен кредит на доверие. Само 6% имат отрицателно отношение към него, докато 37% са положително настроени. Вероятно все още малкото време, в която служебното правителство е на власт, е обяснението, че 44% отговарят нито положително, нито отрицателно. Близо половината от българските граждани пък са на мнение, че служебното правителство ще се справи с работата си.
Коментари: 0