Първата летяща кола в света излиза в продажба (снимки)

Първоначално превозните средства са ограничени до 90

Първата летяща кола в света излиза в продажба (снимки)

Снимка: PAL-V

Холандският производител PAL-V пусна в продажба Liberty - първата летяща кола, предназначена за търговска употреба.

Концепцията на PAL-V Liberty дебютира през 2012 г. като тогава  компанията целеше да докаже, че може да създаде летяща кола, която е пригодена както за път, така и за въздух.


Революционното превозно средство струва около 425 000 паунда - което е по-скъпо от 26 коли Ford Fiesta. Цената на летяща кола включва и летателно обучение. По-евтиният вариант на летящия автомобил, моделът на PAL-V Liberty Sport, ще струва на купувачите около 254 000 паунда.

Превозните средства Liberty засега са „Пионерски издания” и само 90 коли ще бъдат продадени по целия свят, като 45 от тях идват в Европа.

Колата е предназначена за двама души и ще е необходим задължителен лиценз за управлението й. Тя няма да може да излита и да каца навсякъде. Конвертирането на летящия автомобил от режим на път към режим на полет отнема между пет и десет минути.


"PAL-V умишлено избраха да разработят, проектират и построят летящ автомобил с доказани технологии и в пълно съответствие с действащата нормативна уредба", обявиха днес от компанията пред медиите и изразиха очакванията си, че Северна Америка ще бъде най-големия пазар за иновацията им.

Първите доставки на Liberty се очаква да започнат в края на 2018 г.


Коментари: 0