Богатите западни държави си поръчаха 400 млн. ваксини срещу Covid-19

Италия, Германия, Франция и Холандия действат отделно от Европейската комисия, която възнамеряваше да има обща поръчка за ЕС

Богатите западни държави си поръчаха 400 млн. ваксини срещу Covid-19

Италия, Германия, Франция и Холандия подписаха договор с AstraZeneca за снабдяване на европейските граждани с ваксина срещу коронавируса. Това обяви Роберто Сперанса, министър на здравеопазването на Италия, цитиран от Reuters.

Договорът е за 400 млн. дози от ваксината, която е разработена съвместно с Оксфордския университет и чиято фаза на експериментиране вече е напреднала. Очаква се процесът по сертифицирането да приключи през есента, заяви Сперанса.

Той добави, че до края на тази година ще бъде предоставена първа партида от дози.

В петък Европейската комисия получи мандат от правителствата на ЕС да договаря предварителни покупки на обещаващи ваксини срещу коронавирус, заяви най-висшият здравен служител в ЕС, но не беше ясно дали ще има достатъчно пари за това.

В края на май Съединените щати също сключиха договор с британско-шведската фармацевтична компания за доставка на 300 млн. дози от евентуалната ваксина срещу Covid-19, обещавайки да платят 1.2 млрд. долара.

Въпреки че все още няма доказателства, че са ефективни срещу коронавируса, разработваните по цял свят ваксини се разглеждат от световните лидери като единственият реален начин да се рестартират намиращите се в застой икономики и по този начин да се осигури предимство пред другите световни конкуренти.

Коментари: 0