Бойко Борисов ще участва на срещата на Г-20 в Лондон

България се дава за пример в Европа за борба с контрабандата, изтъкна премиерът

Бойко Борисов ще участва на срещата на Г-20 в Лондон
3869 ~ 3 мин. четене

Българският премиер Бойко Борисов е поканен да участва на срещата на групата на най-развитите държави в света – Г-20 на 12 май в Лондон. Това съобщи самият той пред БНТ.

На форума българският министър-председател ще сподели своя опит по темите корупция и контрабанда. Поканата за Борисов е дошла лично от домакина – британският му колега Дейвид Камерън.

Двама български офицери пък ще станат част от 2 от най-важните звена на Европол – това по тероризъм, и това по трафик на хора. Това е било решено по време на срещата на Борисов с шефа на европейската агенция Роб Уейнрайт. „В България имаме над 200 трафиканти на хора, задържани през миналата година“, отбеляза премиерът.

Борисов заяви, че тече постоянен обмен на информация както с европейските, така и с руските специални служби. „Нашите служби работят много пряко с руските си колеги, за да осигурим закрилата на руските граждани, когато дойдат да похарчат парите си при нашия туристически бизнес“, посочи премиерът.

Над 800 хил. лв. са открити при обиските на имоти на задържаните служители на ДАИ и техни роднини.

Това не е нито първата, нито последната подобна операция, категоричен бе Борисов. Премиерът изтъкна, че такива операции се подготвят с месеци и биват положително оценени и от чуждестранните ни партньори.

Той обясни, че ежеседмично се среща със службите и главния прокурор и е убеден, че това ще доведе до положителен резултат. „Те действат изключително професионално и се надявам да продължат така“, заяви Борисов. 

При разследванията и арестите се спазват всички правила, гаранция за това е участието на прокурори, служители на МВР, на ДАНС и др.

Всички институции в държавата сме си научили грешките. Колегите внимават много в изказа си. За тази година и половина откак сме на власт няма нито една квалификация, дадена по време на преконференция или на арест“, категоричен бе премиерът.

Той за пореден път призова да се спре войната по пътищата. „Когато всяка година 1000 души загиват, а 7000 са тежко увредени при автомобилни катастрофи или неправилно движение по пътищата, това е огромна щета, както за отделните семейства, така и за държавата. В голямата си част това за млади хора на трудоспособна възраст, готови да създадат семейства. Това допълнително влошава демографската картина у нас“, заяви министър-председателят.

По темата за здравеопазването Борисов отбеляза, че реформи се правят трудно. Той посочи приноса на здравния министър Петър Москов, който е спестил на данъкоплатците 60 млн. лв., за намалявайки цените на лекарствата. „Тези пари останата в Здравната каса. 60 млн. са много пари и много хора останаха недоволни.“

„Всички знаят, че изтичат пари от здравеопазването. Чрез здравната карта и това, което се прави в момента, аз считам, че реформата ще успее“, категоричен бе Борисов.

Болниците са оборудвани с нова апаратура за над 300 млн. лв. С отпуснатите 12 млн. лв. по клиничните пътеки, онкоболните ще могат да бъдат лекувани и изследвани с новата апаратура напълно безплатно. Работим и за подобряването на спешната помощ. Купихме 60 линейки, ще купим още 400“, посочи той.

Според премиера в лекарското съсловие няма негативно отношение към управляващите. Той изрази надежда, че министър Москов ще успее да установи диалог с протестиращите лекари и да бъде постигнат консенсус.

„ДСБ дезертира, остави Москов в най-тежкото време. Само ГЕРБ и част от Реформаторския блок стои зад него“, отбеляза министър-председателят.

Много от партиите в парламента имат интерес Москов да падне, защото това би увредило тежко конструкцията на правителството. Те нападат точно него, защото го смятат за най-беззащитен. Това не е така – ГЕРБ с цялата си мощ стои зад него и реформата ще се осъществи“, категоричен бе Борисов. 

Коментари: 0