Бокова номинира Христо Стоичков за посланик на ЮНЕСКО

Номинацията е в категория „Шампион за мир“

Бокова номинира Христо Стоичков за посланик на ЮНЕСКО

Следващата седмица в София генералният директор Ирина Бокова ще номинира футболната легенда Христо Стоичков за посланик на добра воля към ЮНЕСКО в категорията „Шампион за мир“. Това стана ясно по време на годишната среща на посланиците на добра воля на ЮНЕСКО в Париж.

Основните теми на срещата бяха борбата срещу тероризма, опазването на културното наследство и последиците от бежанската криза. Бокова нарече посланиците "визионери на бъдещето".

Бокова подчерта, че живеем в турбулентни времена на разрастващи се конфликти навсякъде по света. Войнстващият екстремизъм и бруталните терористични атаки взеха само в Париж през ноември миналата година 130 жертви. Тези факти изискват глобална битка за сърцата и умовете на хората и най-вече на младите хора, изтъкна генералният директор и добави, че именно в това е основната мисия на посланиците на добра воля към ЮНЕСКО.

Сред известните личности, които участваха в годишната среща на посланиците на добра воля бяха световните звезди Клаудия Кардинале и Жан Мишел Жар, професорът по икономика от Женевския университет Пиер Берже и други.

След конференцията Жар коментира кандидатурата на Бокова за генерален секретар на ООН като „най-добрата новина на десетилетието“. Той смята, че всички се нуждаят жена да оглави тази организация и особено човек като нея, който да бъде гласът на Европа там. 

Коментари: 0