Борис Джонсън мисли да детронира Тереза Мей след Brexit

И останалите съперници на сегашния британски премиер предпочитат тя да остане на поста си до ратифицирането на споразумението с Брюксел

Борис Джонсън мисли да детронира Тереза Мей след Brexit

Снимка: БТА

2213 ~ 1 мин. четене
Бившият британски външен министър Борис Джонсън ще принуди Тереза Мей да се оттегли като председател на управляващата Консервативна партия, едва когато бъде реализиран Brexit. Това са казали приятели на фаворита за следващ премиер на Великобритания пред Business Insider.

Про-Brexit настроените британски депутати отчаяно искат Мей да бъде отстранена от поста в рамките на следващите седмици заради решението ѝ да отложи излизането от ЕС с още половин година. Въпреки това близките до Джонсън казват, че той няма да окаже публичен или личен натиск върху премиера преди Brexit, тъй като предпочита Мей да направи трудните опити да убеди парламента да ратифицира споразумението с Брюксел.

„Те няма да я принудят да се оттегли сега. Не могат да видят никаква полза тя да подаде оставка сега”, казал депутат от Консервативната партия, запознат с плановете на предизборния щаб на Джонсън.

Днес бившият външен министър се възползва от своята редовна колонка във вестника Daily Telegraph, за да насочи вниманието към бъдещето на Консервативната партия след Brexit. Според него ще има „натрупала се вълна от идеи от консерваторите”, които биха „залели страната”, след като Великобритания напусне ЕС. Тази вълна според него ще дойде след голямо обединяване на партията.

Останалите съперници за поста на Мей също подкрепят идеята тя да остане на Даунинг стрийт 10 до есента и не искат да се избира нов лидер на Консервативната партия, докато не бъде решен първия етап от Brexit, пише Times.
Коментари: 0