Борисов: Американските санкции са за „Турски поток“, а не за „Балкански“

Премиерът се похвали с вече изградените 150 км тръби по трасето

Борисов: Американските санкции са за „Турски поток“, а не за „Балкански“
7296 ~ 2 мин. четене

Американските санкции, заложени в бюджета за отбрана за 2020 г. ще важат за „Турски поток“, а не за „Балкански поток“. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който инспектира построеното до момента трасе от т.нар. газопровод „Балкански поток“. „Санкциите са за "Турски поток", а не за „Балкански“, категоричен беше премиерът.

„150 км вече са положени, над 18 000 тръби. Това е „Балкански поток”. От първия ден, в който сме стартирали, след като направихме изрядни процедури, се строи на пълна мощност. Няма Нова година, няма събота, няма неделя. Какви огромни съоръжения се правят. И след това тръбите се зариват и отгоре се слага царевица, жито”, разказа Борисов.

Изпълнителния директор на "Булгартрансгаз", Владимир Малинов, добави, че тръби са доставени за над 215 км от трасето.

Според Борисов е „впечатляващо“, че е успял да лети над 45 минути по изграден газопровод. По негови думи всичко е "пипнато от човешка ръка" и са спазени всички "брюкселски препоръки". „България като страна членка на ЕС спазва всички процедури“, каза Борисов и за пореден път обясни, че забавянето на изграждането на газопровода е дошло, тъй като процедурите са се обжалвали в съда.

„Мисля, че ще спазим сроковете така както сме поели ангажиментите“, обясни премиерът, добавяйки, че както е по план до края на май газопроводът трябва да е готов.

Томислав Дончев е кръстникът на газов хъб „Балкан“, каза Борисов и помоли да се нарича така. „Държим на територията на България да се нарича „Балкански поток“, каза той.

Геополитиката се прави много ясно и прозрачно, допълни премиерът. „Аз отидох в Брюксел и Вашингтон и казах, че имаме геополитически интерес да си останем в газопреносната стратегическа система“.

Коментари: 0