Борисов: България е готова с проекти за придобиване на нови бронирани машини

Премиерът се срещна със заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Готемюлер

Борисов: България е готова с проекти за придобиване на нови бронирани машини

Снимка: БТА

892 ~ 2 мин. четене
България е готова с актуализирани проекти за придобиване на нови бронирани машини за Сухопътни войски и нов тип боен самолет за ВВС. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си със заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Готемюлер, която е на посещение у нас.

Министър-председателят обясни, че се разработва и проект за два многофункционални модулни кораба за по-късен етап. „Въпреки че политическите ни опоненти не приемат увеличението на средствата за въоръжение, мисля, че с тези проекти ние ще ние покрием изискването на НАТО за отделяните разходи за отбрана“, каза Борисов. 

Той подчерта, че България е един от най-лоялните членове на НАТО, доказан в операциите на Алианса и дал свидни жертви при изпълнението им. Премиерът добави още, че евроатлантическият път на страната ни и членството в Европейския съюз са стратегически приоритет за правителството. 

По думите на Борисов България отдава приоритетно значение на стабилността и сигурността на страните от Западните Балкани и очаква напредък на държавите - кандидати да бъде отчетен. Той е категоричен, че поемането на ангажимент от страните от НАТО и ЕС към тях ще донесе повече стабилност. 

"Искаме да превърнем Балканите в строителна площадка, а не в гробове на масови убийства и етнически конфликти", подчерта премиерът.

НАТО продължава да подкрепя България, която е ценен партньор и има изключителен принос в общите ни операции, особено към мисиите в Косово и Афганистан, посочи заместник-генералният секретар на Алианса. Роуз Готемюлер посочи, че е впечатлена от професионализма на въоръжените сили. 

Тя даде висока оценка и за ролята на България за задълбочаване на сътрудничеството между Алианса и ЕС и приветства успешното провеждане на ротационното председателство на Съвета.
Коментари: 0