Борисов: До три месеца „Биовет“ ще произвежда ваксини срещу COVID-19

Компанията инвестира 400 млн. лв. в новия си завод в Разград, от които близо 120 млн. лв. за производство на ваксини

Борисов: До три месеца „Биовет“ ще произвежда ваксини срещу COVID-19

Снимка: МС

9928 ~ 1 мин. четене

До три месеца ще имаме готов завод, където ще могат да се произвеждат ваксини срещу COVID-19, обяви министър-председателят Бойко Борисов в Разград. Премиерът посети производствената база на „Биовет“ АД, където ще има възможност да се произвеждат ваксини за хуманната медицина, включително срещу COVID-19, както и ваксини за ветеринарна употреба. За целта компанията е инвестира близо 120 млн. лв.

Ваксини срещу коронавирус

„България отново показва, че в иновациите, в най-добрите технологии и в науката е много напред“, изтъкна министър-председателят. Премиерът посочи, че вече е информирал Европейската комисия за капацитета на новия завод в Разград, за производствената апаратура, с която разполага, и техническите му възможности. Той отбеляза, че капацитетът на завода ще позволи да се произвеждат милиони дози, така че да се отговори на огромните потребности от ваксини и да се спасяват човешки животи.

„В следващите години ваксинацията ще е от съществено значение. И ако други днес започват да изграждат производствени мощности, ние сме на фаза монтирането на машини“, изтъкна Борисов.

Инвестиционният проект на компанията в Разград е за общо 400 млн. лв., от които близо 120 млн. лева за производствените инсталации за ваксини. В резултат на това ще бъдат разкрити 350 нови работни места.

Проектът включва разширение на инсталация за производство на междинни продукти, инсталация за производство на имуногенни фармацевтични продукти и фотоволтаична централа в Разград. Предвижда се разширяване на съществуващото предприятие посредством изграждане на новия завод и фотоволтаична електроцентрала за собствени нужди.

Коментари: 0