Борисов е подкрепил Симеонов за забраната на частните лотарии

Валери Симеонов иска държавата да има монопол върху този вид дейност и внесе промени в Закона за хазарта

Борисов е подкрепил Симеонов за забраната на частните лотарии

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Законопроектът за промяна в Закона за хазарта на Валери Симеонов (НФСБ), с който на практика се цели забрана на частните лотарии в България, е подкрепен от премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и колегата му Красен Кралев. Това обяви пред журналисти в парламента Валери Симеонов, след срещата си тази сутрин с тримата представители на изпълнителната власт. Ако проектът бъде одобрен от Народното събрание, право да осъществяват лотарийни игри ще има държавният спортен тотализатор.

„Първо обсъдих с министъра на финансите и министъра на спорта и получих подкрепа от тях. И изненадващо получих подкрепа от премиера“, обяви Симеонов, цитиран от „Дневник“. На въпрос защо определя подкрепата на Борисов като изненадваща, лидерът на НФСБ каза: „Е, честно казано не очаквах такава категорична подкрепа“. Попитан дали четиримата са имали среща за законопроекта днес, той поясни: „Да, затова закъснях за Народното събрание. Имах среща в Министерския съвет с тях“. След което каза, че разчита и на подкрепата на БСП за приемане на законопроекта, защото преди време Корнелия Нинова обещала такава.

Валери Симеонов обяви, че иска държавен монопол над лотарийните игри, какъвто има в Европейския съюз, и допълни, че в законопроекта са предвидени срокове за прекратяване на лицензите на частните фирми („Национална лотария“ и „Лотария България“).

Той каза още, че предлага продажбата на лотарийни талони да се извършва само в лицензирани обекти, а не и в бензиностанции и супермаркети, както е сега, и такива да няма в радиус от 300 метра от училища.

Коментари: 0