Борисов, Горанов и Менда Стоянова са били на разпит заради Божков

Прокуратурата се е самосезирала по сигналите на хазартния бос, който в момента пребивава в Дубай

Борисов, Горанов и Менда Стоянова са били на разпит заради Божков

Снимка: Economic.bg/Архив

2666 ~ 2 мин. четене

Премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова са разпитани заради сигналите, подадени от Васил Божков. От държавното обвинение посочват, че Горанов е викан дори два пъти, тъй като неговото име се спряга най-често в комиксите и скрийншотовете, които Божков публикува в профила си във Facebook.

От прокуратурата посочват, че действията по разследването продължават. Органите на досъдебното производство събират и проверяват „както доказателства, които разобличават обвиняемия или отегчават неговата отговорност, така и доказателства, които оправдават обвиняемия или смекчават отговорността му“. Всички събрани доказателства подлежат на внимателна проверка, независимо дали същите са посочени под формата на комикси в социалните мрежи или по друг начин. Лична преценка на всеки обвиняем или подсъдим е да прецени по какъв начин да реализира своята защита в хода на досъдебното и съдебното производство, пише още в публичната позиция.

Продължават и разследванията във връзка тегленията на огромни суми от упълномощени от Васил Божков лица на каса в Уникредит Булбанк, за които самият той публикува извлечения. Става въпрос за милиони, теглени на отделни траншове, за които Божков твърди, че са предавани на финансовия министър Владислав Горанов и на премиера Бойко Борисов.

Прокуратурата посочва, че тегления наистина са се случвали, но парите са били предоставяни „лично, единствено и само на него (Васил Божков) в офис на ул. „Московска“ 43 в столицата. За тях обаче банката не е уведомила САД „Финансово разузнаване“, което е задължително по закон, когато се теглят в кеш суми над 30 хил. лв. като мярка срещу прането на пари.

С оглед на изясняването на обективната истина по досъдебното производство продължават да се извършват в пълен обем действия по разследването. По досъдебното производство са изготвени и молби за правна помощ, както и Европейски заповеди за разследване, които са изпратени до страни членки на Европейския съюз, посочва прокуратурата.

Подкрепи Economic.bg