Борисов обсъди икономиката и енергетиката с конгресмени от САЩ

Делегати от американския Конгрес подчертаха значението на стабилността и сигурността в региона на Източна Европа

Борисов обсъди икономиката и енергетиката с конгресмени от САЩ
640 ~ 1 мин. четене

Министър-председателят Бойко Борисов обсъди с американски конгресмени енергийната сигурност на България, както и макроикономическите показатели на страната ни. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Доброто партньорство в сферата на отбраната в рамките на НАТО, както и ползите от провеждането на съвместни военни учения също бяха част от темите, които Борисов е обсъдил с конгресмените.

В Министерския съвет премиерът е разговарял с Джо Уилсън, Мадлен Бордало, Пол Кук, Джон Гараменди и Джаки Валорски, които са в София във връзка с обиколката си в Източна Европа. Конгресмените подчертаха значението на стабилността и сигурността в региона, както и на сътрудничеството по тези теми, пише в официалната информация.

По отношение на енергийната сигурност акцентът е бил поставен върху развитието на проекта за изграждане на европейски газоразпределителен център „Балкан“, както и проучването за енергийни ресурси в Черно море.

Обсъдени са били и основни макроикономически показатели на България. Премиерът Борисов е отбелязал, че икономическият растеж се ускорява до 3.9% през първото тримесечие на 2017 г. в сравнение със същия период на предходната година. Същевременно, по данни на Евростат безработицата в страната е под 6%. Като добър знак министър-председателят посочи също, че все повече млади квалифицирани българи се връщат у нас, за да работят. Борисов обърна внимание и на работата с европейските програми, с помощта на които се реализират редица проекти от голяма обществена полза.

Обсъдена беше и културната тема във връзка с провеждането на инициативата „Европейска столица на културата 2019“ в България.

Подкрепи Economic.bg