Борисов заговори за подновяване на \"Белене\"

\"Опонентите ми да мълчат и да гледат как се мъча да намеря решение за АЕЦ \"Белене\", каза премиерът

Борисов заговори за подновяване на \
"Щом опонентите ми са спали до 2009 г. сега ще мълчат и ще гледат как се мъча да намеря най-правилното решение за Белене". Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов във връзка със сумата, която страната ни трябва да плаща след решение на арбитражния съд за АЕЦ "Белене”.

На въпрос накъде върви планът на правителството – ще продава ли централата, или ще отиде в Иран да преговаря, премиерът заяви: „Ще преговарям и с едните, и с вторите, и с третите. Енергийният министър разговаря с руската страна, ние разговаряхме с тях. Сега в Иран ще видим имат ли интерес към подобно нещо да продаваме реактора там заедно с руската страна”.

"Трети вариант – да продадем проекта, да се намери инвеститор, който не иска държавна гаранция. И ако всички тези варианти не успеят, то тогава ще вляза в парламента и ще кажа – колеги, или трябва в новия бюджет да заложим толкова пари, с всички лихви, които вървят на ден, или трябва да слезе мораториумът и тогава да търсим пари да го построим. Това са трите варианта”, обясни премиерът.

На въпрос какво показва досега анализът и кой е най-вероятния вариант Борисов заяви, че няма добър и лош вариант, ако го изиграем добре.

Във връзка с това разговарял ли е с „Атомстройекспорт“, премиерът уточни, че българският енергиен министър Теменужка Петкова, руският й колега Александър Новак и хората от „Атомстройекспорт“ провеждат разговори и са в контакт.

„2006 г., когато са се пазарили и са подписвали договорите да са го направили така, че да са го построили. Това казвам на моите опоненти, щом са спали до 2009 г. и всичко дойде при мен, сега ще мълчат и ще ме гледат как се мъча да намеря най-правилното решение. Това е истината, друга няма”, коментира още Борисов.
Коментари: 0