Борисов: Решението за Унгария е без правна стойност

Той добави, че може би Унгария трябва да направи корекция в политиките си в някои отношения.

Борисов: Решението за Унгария е без правна стойност
388 ~ 1 мин. четене

Решението правителството да изготви позиция срещу наказателната процедура срещу Унгария, която може да лиши страната от права на глас в ЕС, не е окончателно и няма правна стойност. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Австрия, където ще участва в неформалната среща на държавните и правителствени ръководители на ЕС.

„Колегите Симеонов и Каракачанов поставиха на обсъждане, ако един ден, след две години, се стигне до такова решение срещу Унгария, ние като правителство да се обявим срещу наказанието за Унгария в частта за отнемане на глас. Няма драма, няма нещо, което да е решено", добави премиерът Борисов и уточни, че темата няма да бъде разглеждана и на неформалната среща в Австрия, която започва днес. Премиерът добави, че темата е била обсъждана само на оперативно заседание на кабинета, на което резултатите от поставените за разглеждане въпроси нямат правна стойност.

Борисов добави, че може би Унгария трябва да направи корекция в политиките си в някои отношения.

Министър-председателят отново подчерта позицията на България по темата за миграцията. "Моята идеология в случая е, че всяка една страна на външна граница, трябва да има политическата воля, да направи своите инвестиции, както ние, и да ограничи до минимум нелегалната миграция", каза премиерът Борисов и припомни мерките, които страната ни е предприела.

Той допълни, че сега европейските лидери работят усилено по споразуменията с трети страни докато преди години са били скептично настроени. "Споразумението с Турция преди се приемаше като ерес, докато сега има доклад, докъде сме стигнали", каза още премиерът Борисов.


Подкрепи Economic.bg