Министерските оставки най-после ще бъдат гласувани

Тримата министри направиха своите волеизявления още пред 20 дни

Министерските оставки най-после ще бъдат гласувани
284 ~ 1 мин. четене
20 дни след като тримата министри – на транспорта, регионалното развитие и вътрешните работи, подадоха оставки, те най-после ще бъдат гласувани в Пленарна зала. В програмата на Народното събрание има точка, с която ще бъдат направени персонални промени в Министерския съвет.

С гласуването парламентът ще освободи Николай Нанков като министър на регионалното развитие и благоустройството и ще избере Петя Аврамова на негово място. От поста министър на транспорта ще бъде освободен Ивайло Московски, а на негово място ще бъде избран Росен Желязков. Първоначалното предложение на премиера за поста беше Александър Манолев, който обаче оттегли кандидатурата си. Депутатите ще гласуват и освобождаването на Валентин Радев като министър на вътрешните работи и избирането на Младен Маринов на поста.

Министрите Нанков, Радев и Московски подадоха оставки по настояване на премиера заради тежката автобусна катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души.

Министерските оставки трябваше да влязат в пленарна зала миналата седмица, но президентът Румен Радев отказа да подпише указа за освобождаване на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР заради неизпълнение на формалната процедура от страна на Министерския съвет. В последствие премиерът призна, че не са следвани процедурите, защото за него са една ненужна формалност. След което процедурите бяха изпълнени и освобождаването е факт.

Очаква се оставките на министрите и кандидатите за техни заместници да бъдат подкрепени от ГЕРБ, „Атака“, ВМРО и „Воля“. От НФСБ ще гласуват „против“ оставките и „за“ кандидатите. БСП и ДПС ще гласуват „за“ оставките и „против“ предложените заместници на министрите.
Подкрепи Economic.bg