Борисов призова политиците на Балканите да надраснат историята

Според него европейската перспектива е по-важна от споровете за народността на царете от миналото

Борисов призова политиците на Балканите да надраснат историята

Бойко Борисов в Хърватия заяви, че всяка една от държавите, които искат да се присъединят към ЕС, трябва да надраснат историята.

„Това, че България е председател на Съвета на ЕС за шест месеца не означава, че можем да направим всичко, което желаем. Можем да се придвижим много напред, ако политическият елит на всяка една от държавите, желаещи членство в евроатлантическите структури, надрасне историята”, заяви премиерът по време на участието му в Срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, предадоха от пресцентъра на Министерски съвет.

Борисов коментира, че балканските народи са европейски, но хората имат нужда от перспектива, не от спорове за народността на царете. „Това е важно за историците, но кое е по-важно от това да вървим напред и да добруват народите ни”, коментира той в град Дубровник, където се провежда форумът.

Той посочи, че пред колегите си е обяснил, че членството в НАТО и ЕС започва от промяната в манталитета. „На Балканите навикът е колко пари и кога ще дадат – ако може веднага, и изведнъж да станем като Швейцария. Този манталитет трябва да се промени. В Европейския съюз се работи по друг начин – хората на първо място искат да видят ценностите, да видят реформите, да видят свободата на словото, свободата на придвижването, борбата с престъпността, с корупцията и едва тогава можем да поставим темата за присъединяването с кохезионните фондове, с Берлинския процес и всичко останало”, каза Борисов.

Според него пресните рани от конфликтите на Балканите спъват процеса на интеграция и на развитие на региона.

Коментари: 0