Борисов с нови опити да лобира за VW в България

Премиерът е убеден, че в региона няма по-добра локация за новия завод на германския автопроизводител

Борисов с нови опити да лобира за VW в България

Снимка: Министерски съвет/ Архив

6298 ~ 2 мин. четене
Премиерът Бойко Борисов не се отказва от идеята да „доведе“ новия завод на Volkswagen в България. Днес той е дал писмен коментар за германския икономически всекидневник Handelsblatt, в който заявява, че страната ни не се признава за победена по темата и че страната ни е „по-добро местоположение за завод от всяка друга страна в региона по отношение на инвестиционния риск“.

Според Борисов потенциалната бъдеща инвестиция на германския автопроизводител в България ще бъде положително явление за цяла Източна Европа. „Това ще доведе до синергии за всички страни в региона“, коментира премиерът.

Като предимства на България пред Турция и другите страни в региона Борисов посочва конкурентната данъчна система, удобните за бизнеса регулации и държавна помощ, съчетани с добри транспортни връзки и ниски разходи за труд. Освен това премиерът ни обещава да предостави на Volkswagen всички възможни субсидии, които страната ни може да осигури.

„Българското правителство предложи на Volkswagen максималната допустима държавна подкрепа в стриктно съответствие с европейското законодателство, както е определено от Европейската комисия за региона“, пише Борисов.

От около година Volkswagen се колебае къде да построи новия си автомобилен завод в Източна Европа. Трите държави, между които автопроизводителят се колебаеше допреди месеци, бяха България, Турция и Сърбия. На 12 юли германското списание Automobilwoche, цитирано от Reuters, написа , че в крайна сметка VW е избрала новият ѝ завод да бъде построен край турския град Измир, а не в България.

Според източници на германското издание, решението, което още не е официално обявено, е било взето отчасти заради обещанието на Анкара за по-голяма финансова помощ. Освен това Катар, която държи 17% от акциите на концерна, е настоявала заводът да е в Турция.


Подкрепи Economic.bg