Борисов: Шефовете на приходните агенции са преизпълнили задачите си

Те ще запазят постовете си, заяви премиерът

Борисов: Шефовете на приходните агенции са преизпълнили задачите си

Снимка: Стоян Йотов

Министерството на финансите отчете 2,854 млрд. лева ръст на приходите спрямо края на 2014 година. Този ръст се дължи основно на увеличените постъпления от данъци - с близо 1,9 млрд. лв., както и увеличените приходи от акцизи - с 0,5 млрд. лв. 

Това сподели премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа Facebook.  

"Тези резултати надвишават значително параметрите на задачата, която поставих в началото на годината на директорите на приходните агенции, затова, както бях обещал, те ще запазят постовете си", подчерта Борисов.

По предварителни данни и оценки приходите и помощите по консолидираната фискална програма за 2015 г. се очаква да бъдат в размер на 32 263,4 млн. лв., като спрямо 2014 г. се отбелязва ръст от 9,7% (2 854,3 млн. лв.), обясняват от Министерство на финансите. 
Отнесени към брутния вътрешен продукт приходите по консолидираната фискална програма нарастват от 35,2% от БВП за 2014 г. на 37,5% от БВП за 2015 г., което представлява увеличение с 2,3 процентни пункта.

Ръстът спрямо предходната година се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи, и постъпления в частта на помощите (възстановени средства от Европейската комисия), които нарастват съответно с 2 096,6 млн. лв. и 757,7 млн. лева, допълват от ведомството на министър Владислав Горанов.
Коментари: 0